Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τουρκική διπλωματία αποφάσισε να ισορροπήσει μεταξύ δύο στρατοπέδων, συμβαδίζοντας από τη μία φαινομενικά με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ωστόσο από την άλλη πλευρά επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άνοιξε μια ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να το «παίξει» πολιτικός και ισχυρός μεσίτης. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, επικρατεί μεγάλη ανησυχία στις μεγάλες πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και σχετικές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για τον αυξανόμενο κίνδυνο το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να πληγεί από τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.
Διαβάστε επίσης: Τα μηνύματα της πορείας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν
Σύνθετο παιχνίδι
Όπως τονίζουν οι FT, o Τούρκος ηγέτης παίζει ένα σύνθετο αλλά ριψοκίνδυνο παιχνίδι. Κάνοντας μια αναδρομή στις διμερείς σχέσεις των δύο ηγετών βλέπουμε ότι έχουν περάσει 40 κύματα, με διαφορετικές προτεραιότητες στη συριακή σύγκρουση και κινήσεις της Αγκυρας που ενόχλησαν τη Μόσχα, όπως η πώληση μη επανδρωμένων αεροσκάφων τύπου Bayraktar στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και ΕΕ στη Μόσχα, αγοράζει κανονικά ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και έχει κρατήσει τους ουρανούς της ανοιχτούς στα εμπορικά αεροσκάφη της Ρωσίας — πρόθυμος να κρατήσει το επικερδές τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία.
Ανησυχητικές πληροφορίες
Το τι ακριβώς συμφώνησαν Ερντογάν και Πούτιν στο Σότσι παραμένει ασαφές, όμως σύμφωνα με τους FT, έγινε αναφορά για αύξηση των εμπορικών και ενεργειακών δεσμών και για βαθύτερη συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία, τα οικονομικά και οι κατασκευές. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια.
Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι και οι πληροφορίες δυτικών αξιωματούχων ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να γίνει δίαυλος για να παρακάμψει τις κυρώσεις η Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών Αγκυρας – Μόσχας, είναι πιθανό να πυροδοτήσει μεγαλύτερες τριβές με τη Δύση. Οταν μάλιστα η Τουρκία «ορύεται» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το «παιχνίδι» του Ερντογάν αποτελεί ένα τεστ της ικανότητας της δυτικής συμμαχίας να επιβάλει τις κυρώσεις παγκοσμίως.
Υπό τον φόβο, μεταξύ άλλων, να ανοίξει τις πόρτες στους πρόσφυγες προς την Ευρώπη, όπως άλλωστε έχει εκφοβίσει πολλές φορές ο Ερντογάν, η Δύση δεν μπορεί εύκολα να λάβει τιμωρητικές αποφάσεις με στόχο την Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνουν οι FT, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία στο παρελθόν. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο παιχνίδι σε αυτή την παρτίδα γεωπολιτικού πόκερ, ο Ερντογάν θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός γιατί κινδυνεύει να τα χάσει όλα.
Latest News
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων