Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τουρκική διπλωματία αποφάσισε να ισορροπήσει μεταξύ δύο στρατοπέδων, συμβαδίζοντας από τη μία φαινομενικά με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ωστόσο από την άλλη πλευρά επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άνοιξε μια ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να το «παίξει» πολιτικός και ισχυρός μεσίτης. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, επικρατεί μεγάλη ανησυχία στις μεγάλες πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και σχετικές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για τον αυξανόμενο κίνδυνο το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να πληγεί από τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης: Τα μηνύματα της πορείας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

Σύνθετο παιχνίδι

Όπως τονίζουν οι FT, o Τούρκος ηγέτης παίζει ένα σύνθετο αλλά ριψοκίνδυνο παιχνίδι. Κάνοντας μια αναδρομή στις διμερείς σχέσεις των δύο ηγετών βλέπουμε ότι έχουν περάσει 40 κύματα, με διαφορετικές προτεραιότητες στη συριακή σύγκρουση και κινήσεις της Αγκυρας που ενόχλησαν τη Μόσχα, όπως η πώληση μη επανδρωμένων αεροσκάφων τύπου Bayraktar στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και ΕΕ στη Μόσχα, αγοράζει κανονικά ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και έχει κρατήσει τους ουρανούς της ανοιχτούς στα εμπορικά αεροσκάφη της Ρωσίας — πρόθυμος να κρατήσει το επικερδές τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία.

Ανησυχητικές πληροφορίες

Το τι ακριβώς συμφώνησαν Ερντογάν και Πούτιν στο Σότσι παραμένει ασαφές, όμως σύμφωνα με τους FT,  έγινε αναφορά για αύξηση των εμπορικών και ενεργειακών δεσμών και για βαθύτερη συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία, τα οικονομικά και οι κατασκευές. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια.

Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι και οι πληροφορίες δυτικών αξιωματούχων ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να γίνει δίαυλος για να παρακάμψει τις κυρώσεις η Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών Αγκυρας – Μόσχας, είναι πιθανό να πυροδοτήσει μεγαλύτερες τριβές με τη Δύση. Οταν μάλιστα η Τουρκία «ορύεται» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το «παιχνίδι» του Ερντογάν αποτελεί ένα τεστ της ικανότητας της δυτικής συμμαχίας να επιβάλει τις κυρώσεις παγκοσμίως.

Υπό τον φόβο, μεταξύ άλλων, να ανοίξει τις πόρτες στους πρόσφυγες προς την Ευρώπη, όπως άλλωστε έχει εκφοβίσει πολλές φορές ο Ερντογάν, η Δύση δεν μπορεί εύκολα να λάβει τιμωρητικές αποφάσεις με στόχο την Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνουν οι FT, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία στο παρελθόν. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο παιχνίδι σε αυτή την παρτίδα γεωπολιτικού πόκερ, ο Ερντογάν θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός γιατί κινδυνεύει να τα χάσει όλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα