Νέα αύξηση παρουσίασε το κόστος παραγωγής τον Ιούνιο του 2022, λόγω των ανατιμήσεων σε αναλώσιμα υλικά και ειδικά στην ενέργεια και τα λιπαντικά, τόσο σε σχέση με έναν χρόνο πριν όσο και με ένα μήνα πριν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος παραγωγής τον Ιούνιου αυξήθηκε κατά 28% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κατά 2,1% σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2022.
Την ίδια στιγμή αύξηση κατά 9,8% (συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο) παρουσιάζεται και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, η οποία οφείλεται στην αύξηση κατά 6,3% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στα λαχανικά και κηπευτικά και κατά 17% στο δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής. Όμως μειωμένες είναι οι τιμές κατά 3,6% συγκριτικά με τον Μάϊο του 2022.
Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: «Καίει» τους αγρότες το κόστος παραγωγής
Ειδικότερα, η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών με έτος βάσης 2015=100,0 για τον μήνα Ιούνιο 2022, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής:
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 9,8%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2020, είχε παρουσιάσει αύξηση 5,7%.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 9,8%, τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, οφείλεται: α) στην αύξηση κατά 6,3% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας λαχανικά και κηπευτικά, και β) στην αύξηση κατά 17,0% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών κατά τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2022, παρουσίασε μείωση 3,6%.
Ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 16,5%.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 28,0% έναντι αύξησης 6,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Ιουνίου 2021 με τον Ιούνιο 2020.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 28,0%, τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, οφείλεται στην αύξηση κατά 31,9% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ενέργεια και λιπαντικά.
Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,1%.
Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 17,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021.
Latest News
Φέτα: Σε κίνδυνο ο ελληνικός «λευκός χρυσός» – Άσχημα μαντάτα φέρνει η Mercosur
Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει το εμβληματικό προϊόν μας η φέτα – Τι λένε στον ΟΤ εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και των Αγροτικών Συνεταιρισμών
Ξανά στο τραπέζι η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων της ΚΑΠ - Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Η Ελλάδα σκοπεύει να «οικοδομήσει» συμμαχίες για να αποφευχθούν οι όποιες «δυσάρεστες εκπλήξεις» με τις ενισχύσεις της ΚΑΠ 2024 - 2034
Πάνω από 77 εκ. ευρώ η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες
Οι δικαιούχοι αναμένεται να δουν τα χρήματά τους στο λογαριασμό τους έως την Δευτέρα 16/12.
Τσιάρας: Η παραίτηση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν σημαίνει παύση πληρωμών
Στόχος είναι να μη κινδυνέψουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας
Αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες
Απαντήσεις για το αν ενεργοποιηθεί η Ενιαία Συναλλαγή Πληρωμής (RF) από τον ΕΛΓΑ εντός του 2024 ζητά η ΕΘΕΑΣ
Τσιάρας: Σε εξέλιξη έργα και δράσεις στο Ρέθυμνο ύψους 455,3 εκατ. ευρώ
Η ποιότητα των κρητικών προϊόντων κινητήρια δύναμη στην τουριστική ανάπτυξη του Ρεθύμνου, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Απειλείται η επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας
Η ένταξη του αρνιού στο «καλάθι» της νοικοκυράς πλήγμα για τους κτηνοτρόφους, τονίζει ο ΣΕΚ – Οικονομική καταστροφή η συμφωνία Mercosur
Την ανάκληση «αντισυνταγματικής» και «παράνομης» εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ΕΘΕΑΣ
«Πρόκειται για παράνομη και καταχρηστική άσκηση εξουσίας και αρμοδιότητας που δεν έχει ανατεθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
«Βόμβα» το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών - Οι απώλειες στην οικονομία και τι ζητά η αγορά
Εγκληματικά κυκλώματα βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη της φοροαποφυγής από τα αλκοολούχα ποτά
Παρατάσσουν οι αγρότες τα τρακτέρ στις πλατείες - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ
Τι οδηγεί ξανά τους αγρότες στο δρόμο εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Κώστας Τζέλλας