Mέσω του μεγαλύτερου πετρελαιαγωγού του Αζερμπαϊτζάν αναζητεί από Σεπτέμβριο, εναλλακτική διέξοδο το Καζακστάν για τις πωλήσεις μέρους του αργού πετρελαίου που παράγει, καθώς η Ρωσία απειλεί να κλείσει τον παραδοσιακό αγωγό που χρησιμοποιούσε η χώρα για τις εξαγωγές της.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1% των παγκόσμιων προμηθειών, ή περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Εδώ και 20 χρόνια, αποστέλλονται μέσω του αγωγού CPC στο εωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο παρέχει πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.

Διαβάστε επίσης: Θρίλερ με την προμήθεια της Ευρώπης σε ενέργεια

Τον Ιούλιο, ένα ρωσικό δικαστήριο απείλησε να κλείσει τον αγωγό CPC, ωθώντας την κυβέρνηση του Καζακστάν και τους μεγάλους ξένους παραγωγούς να συνάψουν προληπτικά συμβάσεις για άλλα σημεία παράδοσης.

Καμία από τις εναλλακτικές λύσεις δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο ο αγωγός CPC, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αστάθειας στις αγορές ενέργειας.

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι διεθνείς τιμές του αργού έφτασαν σε υψηλά 14 ετών και οι τιμές παρέμειναν υψηλές, καθώς διατηρήθηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης: Μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο βλέπει ο ΟΠΕΚ

Συζητήσεις με SOCAR

Πηγή με άμεση γνώση του θέματος, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Καζακστάν Kazmunaigaz βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με το εμπορικό σκέλος της κρατικής εταιρείας SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, για να της επιτραπεί η πώληση 1,5 εκατομμυρίου τόνων αργού πετρελαίου Καζακστάν μέσω του αζερικού αγωγού που παραδίδει πετρέλαιο στο μεσογειακό λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας.

Με λίγο πάνω από 30.000 bpd, ο όγκος είναι μια σταγόνα σε σύγκριση με το συνηθισμένο 1,3-1,4 εκατομμύρια bpd που ρέει μέσω του αγωγού CPC.

Η τελική σύμβαση

Η τελική σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί στα τέλη Αυγούστου με τις ροές μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν (BTC) να ξεκινούν ένα μήνα αργότερα, όπως είπε η πηγή.

Άλλοι 3,5 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου από το Καζακστάν θα μπορούσαν να αρχίσουν να ρέουν το 2023 μέσω άλλου αζερικού αγωγού προς το λιμάνι Σούψα της Μαύρης Θάλασσας της Γεωργίας, ανέφεραν δύο πηγές.

Σε συνδυασμό με τις ροές μέσω BTC, ο όγκος θα ισοδυναμούσε με λίγο περισσότερο από 100.000 bpd, ή το 8% των ροών μέσω του CPC. Τόσο η KMG όσο και η SOCAR αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Η στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν θα επέτρεπε στο Καζακστάν να αποφύγει το ρωσικό έδαφος. Τον περασμένο μήνα, η BP Azerbaijan δήλωσε ότι θα ανακατευθύνει τις ροές μακριά από τον αγωγό Μπακού – Σούψα προς τον μεγαλύτερο αγωγό BTC.

Ωστόσο, η νέα διαδρομή μέσω BTC σημαίνει ότι το Καζακστάν θα πρέπει να βασιστεί σε έναν στόλο μικρών δεξαμενόπλοιων για να μεταφέρει το πετρέλαιό του μέσω της Κασπίας Θάλασσας προς το Μπακού, από το λιμάνι του στο Ακτάου το οποίο έχει περιορισμένη χωρητικότητα, ανέφεραν οι πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή