Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει πως ο πόλεμος έχει επηρεάσει ελάχιστα την ρωσική οικονομία κόντρα στις πιέσεις που δέχεται από τη Δύση. Τα σημερινά στοιχεία από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία για τις επιδόσεις της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο δείχνουν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς, με το ρωσικό ΑΕΠ να εισέρχεται σε υφεσιακή τροχιά, όμως είναι σίγουρο ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα, όπως άλλωστε περίμεναν και οι διεθνείς αναλυτές.

Σύμφωνα με την Rosstat, οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχώρησαν κατά 4% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αν και η πτώση τους ήταν μικρότερη από τα επίπεδα που περίμεναν οι αναλυτές.  Η Rosstat απέφυγε να δώσει λεπτομερή στοιχεία που να εξηγούν τις ακριβείς πηγές της ρωσικής ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο, που ήταν και ένα τρίμηνο που τελούσε στο σύνολο του υπό τη βαριά σκιά του πολέμου, όμως διεθνείς αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν πως η επιβράδυνση αποδίδεται κυρίως στην αδύναμη καταναλωτική ζήτηση και στον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Εκρηκτική αύξηση στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 

Άλλα περίμεναν…

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δεν ήταν τόσο άσχημα όσο περίμεναν οι αναλυτές. Η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε πρόβλεψη της, είχε ισχυριστεί πως το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο και θα κάνει μια βουτιά ύψους 7% το τρίτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η συνολική επιβράδυνση για τη χρονιά να φτάσει στο 4%-6%, πριν αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο μισό του 2023.

Δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί από το πρακτορείο Reuters, μεταξύ οικονομικών αναλυτών, κατέληγε στην εκτίμηση πως η υποχώρηση για το ρωσικό ΑΕΠ θα φτάσει στο 7% σε ετήσια βάση το διάστημα Απρίλιο με Ιούνιο, μετά την ενίσχυση του κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο.

Η αντίστοιχη δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν πιο μετριοπαθής, καταλήγοντας σε έναν μέσο όρο υποχώρησης κατά 4,7% σε ετήσια βάση.

Το μόνο βέβαιο είναι πως προφανώς η ρωσική οικονομία δεν έχει μείνει αλώβητη από την κρίση που η ίδια η Μόσχα πυροδότησε εισβάλοντας στην Ουκρανία. Ουσιαστικά δε, πήγε σχεδόν τέσσερα χρόνια πίσω, επιστρέφοντας στο οικονομικό μέγεθος που είχε στα τέλη του 2018.

«Η υποχώρηση του ΑΕΠ θα φτάσει στο κατώτερο σημείο της μέσα στο πρώτο μισό του 2023» επανέλαβε σε δήλωση του σήμερα ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Αλεξέι Ζαμπότκιν.

Η κεντρική τράπεζα, στην αναθεωρημένη έκθεση της για τις προοπτικές της επόμενης τριετίας, υποστήριξε πως η τροχιά επιβράδυνσης θα συνεχιστεί μέχρι το πρώτο μισό του 2023, πριν αρχίσει η ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης. Αν και η οικονομία θα χρειαστεί ουσιαστικά τρία χρόνια, μέχρι το 2025, για να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 1,5%-2,5%.

Γιατί απέφυγε τα χειρότερα 

Η ζημιά για την ώρα δεν είναι τόσο σοβαρή όσο είχε υπολογιστεί αρχικά, καθώς τα ενεργειακά έσοδα προς τα κρατικά ταμεία παρέμειναν ψηλά παρά τις δυτικές κυρώσεις, ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση και οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας βοήθησαν την κοινωνία να διαχειριστεί καλύτερα το πλήγμα των κυρώσεων και της διατάραξης του εμπορίου. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και τα επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών που είχαν κάνει… βουτιά, παρουσιάζουν σημάδια σταθεροποίησης.

Τόσο η JPMorgan όσο και η Citigroup προχώρησαν πρόσφατα σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την πορεία της ρωσικής οικονομίας εκτιμώντας πως η επιβράδυνση της για τη χρονιά δεν θα ξεπεράσει τελικά το 3,5%.

Από την άλλη, η τροχιά επιβράδυνσης του ΑΕΠ μπορεί να γίνει πιο απότομη οδηγώντας σε πιο βαριές απώλειες, αν οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες χειροτερέψουν περαιτέρω επηρεάζοντας και τα επίπεδα της ενεργειακής ζήτησης και αν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας διευρυνθούν ακόμη περισσότερο. Ειδικά γίνεται λόγος για τις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη, όταν εφαρμοστεί το εμπάργκο της Ε.Ε. κατά του ρωσικού πετρελαίου και αν επίσης η Ε.Ε. καταφέρει να μειώσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου διασφαλίζοντας εναλλακτικούς προμηθευτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.