Μόλις τρεις μήνες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε μία νομοθετική νίκη στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θεωρείται ως το μεγαλύτερο πακέτο για το κλίμα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η νομοθεσία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τις χαμηλότερες τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στοχεύει στη μείωση των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, θα επιτρέψει στη Medicare να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες και οι πλούσιοι πληρώνουν τους φόρους που οφείλουν. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού μειώνοντας το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Πολιτική νίκη Μπάιντεν η ψήφιση του νομοσχεδίου για την κλιματική αλλαγή

Η ψηφοφορία

Η Βουλή ψήφισε με 220 ψήφους υπέρ και 207 κατά  προκειμένου να περάσει ο νόμος με τίτλο «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού» και να το στείλει στον Μπάιντεν για υπογραφή.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Φιλόδοξο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ο Αμερικανικός Πρόεδρος είπε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα και εν συνεχεία στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Λευκός Οίκος  θα διοργανώσει μια ειδική εκδήλωση προς τιμήν  της ιστορικής -όπως τη χαρακτηρίζει- νομοθεσίας.

«Σήμερα, ο αμερικανικός λαός κέρδισε. Τα ειδικά συμφέροντα χάθηκαν», ανέφερε ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η νομοθεσία θα τους βοηθήσει στις κάλπες τον Νοέμβριο, όταν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν για την ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

«Είναι μια ηχηρή νίκη για τις οικογένειες της Αμερικής», δήλωσε η Πελόζι λίγο πριν από την ψηφοφορία, περιγράφοντας τη νομοθεσία ως «ένα ισχυρό πακέτο μείωσης του κόστους, διασφαλίζοντας ότι οι οικογένειές μας ευδοκιμούν και ότι ο πλανήτης μας επιβιώνει».

Περιοδεία

Στο εξής ο Μπάιντεν σχεδιάζει να ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, προκειμένου να προβάλλει το νομοσχέδιο μαζί με μια σειρά από άλλες νομοθετικές νίκες σε μια εποχή που πολλοί ψηφοφόροι του, εκφράζουν οργή και αγανάκτηση για τον υψηλό πληθωρισμό.

Περίπου οι μισοί Αμερικανοί υποστηρίζουν τη νομοθεσία για το κλίμα και την τιμολόγηση των ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου του 69% των Δημοκρατικών και του 34% των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διεξήχθη στις 3 και 4 Αυγούστου.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι είχαν ανάμικτες αντιδράσεις στη νομοθεσία, η οποία προσφέρει την προοπτική υψηλότερων φορολογικών λογαριασμών για ορισμένες εταιρείες ενώ ταυτόχρονα παρέχει προστασία στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στη νομοθεσία, προειδοποιώντας ότι θα σκοτώσει τις θέσεις εργασίας αυξάνοντας τους εταιρικούς φόρους, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό με τις κρατικές δαπάνες και θα εμποδίσει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Τα τηλεφωνήματα του προέδρου

Το νομοσχέδιο προετοιμαζόταν επί 18 μήνες, καθώς είχε προηγηθεί η συρρίκνωση του σαρωτικού νομοσχεδίου του Μπάιντεν «Build Back Better»  λόγω της αντίθεσης των Ρεπουμπλικάνων και βασικών νομοθετών του κόμματός του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θέλει τη νίκη για τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές, ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γερουσιαστές του κόμματος του, όπως δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Στιβ Ριτσέτι, ενώ τους τελευταίους μήνες ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τζο Μάντσιν της Δυτ. Βιρτζίνια για την προώθηση του νομοσχεδίου. «Απαιτήθηκαν πολλοί συμβιβασμοί. Η πραγματοποίηση σημαντικών πραγμάτων σχεδόν πάντα το κάνει», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο των 755 σελίδων προβλέπει 430 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης, τα οποία θα πληρωθούν με την εξοικονόμηση πόρων από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τους φόρους στις επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι θα διοχετεύσει σημαντικά ποσά στη μείωση του ελλείμματος.

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών – περισσότερα από 300 δισ. δολάρια – είναι επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων κινήτρων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, παράταση της φορολογικής πίστωσης για τα ηλεκτρικά οχήματα και την έναρξη λειτουργίας μιας Εθνικής Τράπεζας για το Κλίμα, η οποία θα πραγματοποιεί επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης.

Δέσμη μέτρων για την υγεία 

Το Medicare  εξουσιοδοτείται να διαπραγματεύεται τις τιμές με τις φαρμακευτικές εταιρείες για πρώτη φορά, μειώνοντας τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους. Στα οικονομικά ονομάζεται μονοψώνιο και εαφαρμόζεται από ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία, για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές φαρμάκων. Η εξοικονόμηση πόρων θα βοηθούσε στην πληρωμή μιας τριετούς παράτασης των επιδοτήσεων του Affordable Care Act, η οποία θα απέτρεπε την αναμενόμενη αύξηση των ασφαλίστρων που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2023.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει ένα ανώτατο όριο στην τιμή της ινσουλίνης για τους ηλικιωμένους στο Medicare, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι αφαίρεσαν με επιτυχία ένα ανώτατο όριο 35 δολαρίων για την ινσουλίνη στην ιδιωτική αγορά.

Οι αλλαγές στη φορολογία

Το νομοσχέδιο αυξάνει επίσης τα έσοδα μέσω ενός νέου ελάχιστου φόρου 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αν και οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις θα εξαιρούνται – ένα βασικό αίτημα της κεντρώας γερουσιαστού Κέρστεν Σινέμα , η οποία απέσπασε αρκετές φορολογικές αλλαγές από την ηγεσία πριν συμφωνήσει να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου. Η ίδια  επίσης κατήργησε με επιτυχία μια διάταξη για τους μεταφερόμενους τόκους, ένα φορολογικό παραθυράκι που ωφελεί τους διαχειριστές ιδιωτικών μετοχών και hedge funds. Αντικαταστάθηκε, με την υποστήριξη της ,από έναν ειδικό φόρο 1% επί των επαναγορών μετοχών, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις στην πραγματικότητα αποφέρει περισσότερα έσοδα από ό,τι θα απέφερε η διάταξη για τους μεταφερόμενους τόκους

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green