Εκρηκτική αύξηση κατά 90% στα κέρδη του δευτέρου τριμήνου ανακοίνωσε  ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco την Κυριακή. Η κερδοφορία της εταιρείaς ήταν υψηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, λαμβάνοντας ώθηση από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, τους όγκους πωλήσεων και τα περιθώρια διύλισης.

Η εταιρεία αναμένει ότι «η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για την υπόλοιπη δεκαετία, παρά τις καθοδικές οικονομικές πιέσεις στις βραχυπρόθεσμες παγκόσμιες προβλέψεις», σχολίασε, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser.

Διαβάστε επίσης – Saudi Aramco: Η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κραχ στα επίπεδα προσφοράς

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Aramco αυξήθηκαν στα 181,64 δισεκατομμύρια ριάλ (48,39 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου από 95,47 δισεκατομμύρια ριάλ ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 46,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε μέρισμα 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον δικό της στόχο, ο οποίος θα καταβληθεί το τρίτο τρίμηνο.

Αύξηση στην τιμή της μετοχής

Οι μετοχές της Aramco έχουν αυξηθεί πάνω από 25% φέτος, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν κλιμακωθεί στα υψηλά πολλών ετών μετά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, που συμπίεσαν μια ήδη υποτροφοδοτούμενη παγκόσμια αγορά.

Η Aramco είναι μια ακόμα από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου του πλανήτη που έχουν αναφέρει ισχυρά αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης – Η Saudi Aramco «εκθρόνισε» την Apple και έγινε ξανά βασίλισσα των αγορών

Οι Big Oil

Στις 29 Ιουλίου, η Exxon Mobil Corp σημείωσε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία της, ύψους 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν τετραπλάσια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Τα περιθώρια για την παραγωγή καυσίμων όπως η βενζίνη και το ντίζελ αυξήθηκαν παγκοσμίως, ενισχύοντας τα κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών μεγάλων εταιρειών Shell και TotalEnergies, οι οποίες ανακοίνωσαν επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα στις 27 Ιουλίου.

Η Aramco είπε ότι η μέση συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων της ήταν 13,6 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο.

Στροφή στην πράσινη ενέργεια

«Όμως, ενώ υπάρχει μια πολύ πραγματική και παρούσα ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, οι κλιματικοί στόχοι παραμένουν κρίσιμοι, γι’ αυτό η Aramco εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγή από πολλαπλές πηγές ενέργειας – συμπεριλαμβανομένου πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπλε υδρογόνο» είπε ο Νάσερ.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 25% στα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Η Aramco είπε ότι συνέχισε να επενδύει στην ανάπτυξη, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στα χημικά και αναπτύσσοντας προοπτικές σε επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια