Στην εποχή της πληροφορικής και των τεχνολογικών κολοσσών, που έχουν κάνει τα επιχειρηματικά μεγαθήρια του προηγούμενου αιώνα να μοιάζουν με… νάνους, υπάρχει μία εταιρεία η οποία σώζει την τιμή της «παλιάς» οικονομίας. Μιας οικονομίας, μάλιστα, η οποία βασίζεται στα ορυκτά και «βρόμικα» καύσιμα και δεν έχει μέλλον, δεδομένης της μετάβασης στην «πράσινη εποχή».

Είναι μια εταιρεία η οποία, πρακτικά, ισοδυναμεί με κράτος, καθώς το κράτος στο οποίο έχει την έδρα της εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από αυτήν. Πρόκειται, φυσικά, για την Saudi Aramco, τον πετρελαϊκό γίγαντα της Σαουδικής Αραβίας και του OPEC, που από χθες είναι η πιο ακριβή εισηγμένη του κόσμου. Αφήνοντας, έτσι, στη δεύτερη θέση την Apple, η οποία ιδρύθηκε το 1976 από τον Στιβ Τζομπς και την παρέα του σε ένα γκαράζ της Καλιφόρνια, για να καταγράψει στη συνέχεια μια εκπληκτική πορεία, «καβάλα» στο ρεύμα και τις μεγάλες αλλαγές της εποχής της.

Πού οφείλεται η αλλαγή

Με χρηματιστηριακή αξία 2,424 τρισ. δολαρίων, έναντι 2,371 τρισ. του αμερικανικού μεγαθηρίου, η Saudi Aramco επέστρεψε στην κορυφή για πρώτη φορά μετά το 2020. Δικαίωσε, με τον τρόπο αυτό, τον πρίγκιπα-διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι αυτός που ουσιαστικά κινεί τα νήματά της, βασίζοντας πάνω της όλο του το σχέδιο για τη μετάβαση της μοναρχίας του Κόλπου στη νέα εποχή.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως η αναδιάταξη στη λίστα οφείλεται λιγότερο στην εκτίναξη που σημείωσε η αξία της μετοχής της Saudi Aramco και περισσότερο στην πτώση που καταγράφουν οι αντίστοιχες του κλάδου της τεχνολογίας από τις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η Apple ήταν η πρώτη που είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια τον Ιανουάριο, από τότε όμως έχει υποχωρήσει κατά περίπου 19% – ποσοστό, μάλιστα, που είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνο άλλων όμορων ομίλων.

Τα επόμενα σχέδια του Σαλμάν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Saudi Aramco – που ανήκει κατά 94% στο κράτος – εισήχθη για πρώτη φορά στον κόσμο των χρηματιστηρίων το 2019, όταν διέθεσε με τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής το 1,5% των μετοχών της, αντλώντας το ποσό-ρεκόρ των 25,6 δισ. δολαρίων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μετέφερε ένα επιπλέον 4% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, κάτι που μεταφράστηκε ως πρώτο βήμα για διάθεση επιπλέον μετοχών στους διεθνείς επενδυτές.

Προφανώς δε, στην ανοδική της πορεία συμβάλλει και το διεθνές περιβάλλον, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί σε υψηλό 14ετίας, εξαιτίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήδη, πάντως, τα καθαρά της έσοδα είχαν υπερδιπλασιαστεί το 2021, φτάνοντας στα 110 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης