Απέρριψε η Κομισιόν το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της «εισφοράς φυσικού αερίου» από τον γενικό ΦΠΑ, με εκπρόσωπο της Επιτροπής να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την ΕΕ να μην ισχύει ο γενικός ΦΠΑ στην προσαύξηση κατά 2,419 σεντ/κιλοβατώρα, προκειμένου να μετριαστεί η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Check24, για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων με κατανάλωση 20.000 kWh, αυτό, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση, σημαίνει επιπλέον κόστος 570 ευρώ ετησίως.

«Να βρεθεί λύση»

Η ΕΕ πάντως δήλωσε ότι θέλει να βρει μια λύση από κοινού με το Βερολίνο ώστε ο τελικός πελάτης να έχει αντίστοιχη ελάφρυνση.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι, αν η ΕΕ δεν δεχόταν την εξαίρεση, οι καταναλωτές θα αποζημιώνονταν με άλλους τρόπους.

Σολτς: Ταχείες διαπραγματεύσεις

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της άρνησης της Κομισιόν να αποδεχτεί το γερμανικό αίτημα, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία επιδιώκει ταχείες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξεύρεση λύσης ώστε να περιοριστεί το κόστος της νέας εισφοράς φυσικού αερίου για τους Γερμανούς καταναλωτές.

«Θα συζητήσουμε τον τρόπο (με τον οποίον δεν θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές) με την Επιτροπή πολύ γρήγορα, ώστε να είναι νομικά ορθός και να μπορεί να εφαρμοστεί πριν από την επιβολή της εισφοράς», δήλωσε ο Σολτς από το Βερολίνο.

Λίντνερ: «Όχι» στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, τάχθηκε κατά της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας καθώς, όπως υποστήριξε, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «παρέμβαση στις δυνάμεις της αγοράς».

«Για μένα, πολλά και πιθανώς όλα μιλούν εναντίον ενός πιθανού υπερβολικού φόρου επί των κερδών, όταν το σκέφτομαι προσεκτικά», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF την Κυριακή.

«Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι παραδίδουμε το φορολογικό μας σύστημα στην αυθαιρεσία», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή