Κατά της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, καθώς όπως υποστήριξε κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «παρέμβαση στις δυνάμεις της αγοράς».

«Για μένα, πολλά και πιθανώς όλα μιλούν εναντίον ενός ενδεχόμενου υπερβολικού φόρου επί των κερδών, όταν το σκέφτομαι προσεκτικά», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι παραδίδουμε το φορολογικό μας σύστημα στην αυθαιρεσία», δήλωσε στη σειρά καλοκαιρινών συνεντεύξεων του ραδιοτηλεοπτικού φορέα με πολιτικούς.

Βρετανία και Ιταλία

Η Ιταλία και η Βρετανία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που πρόκειται να θεσπίσουν φέτος έκτακτους φόρους στις ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό στην προμήθεια καυσίμων, καθώς τα κρατικά ταμεία άδειασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το κόστος για τη στέγαση των φτωχότερων μελών της κοινωνίας αυξήθηκε.

Η Βρετανία εισήγαγε τον Μάιο έκτακτο φόρο 25% στα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου για να χρηματοδοτήσει τη στήριξη των νοικοκυριών.

Εμβόλια και δημοσιονομική πολιτική

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν σταμάτησε όμως εκεί: Υποστήριξε ότι οι παραγωγοί εμβολίων δικαίως αποκομίζουν υψηλά κέρδη επειδή οι (επιχειρηματικοί) κίνδυνοι (για την ανάπτυξη των σκευασμάτων) ήταν υψηλοί. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι με την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας να είναι περιορισμένη, οι υψηλότερες τιμές αποτελούν τη σωστή συνέπεια για να καθοδηγηθούν οι αντιδράσεις της αγοράς.

Δήλωσε παράλληλα ότι θα επιμείνει στη «σκληρή γραμμή» όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ώστε να μην ενισχυθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός.

Σημειώνεται πάντως ότι άλλοι αξιωματούχοι του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας δεν συντάσσονται με τις απόψεις του Λίντνερ. Ο ίδιος ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δηλώνει ότι η επιβολή έκτακτων φόρων αποτελεί μια πρόκληση, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει επανειλημμένα απαιτήσει τα «αδικαιολόγητα και τυχαία κέρδη» να εξυπηρετούν την κοινωνία και όχι τα άτομα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη