Η ώρα των μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης νερού ήρθε και για τις ΗΠΑ, καθώς οι δυτικές πολιτείες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «μέγα-ξηρασία» που έχει κατεβάσει τα αποθέματα στις δύο μεγαλύτερες πηγές πόσιμου νερού της χώρας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα έκτακτα μέτρα για την ξηρασία θα ανακοινωθούν απόψε ή το αργότερο αύριο.

Ένα από τα βασικά μέτρα θα είναι η παρέμβαση στη ροή του ποταμού Κολοράντο με στόχο να μειωθούν τα επίπεδα προσφοράς προς την Αριζόνα και τη Νεβάδα σε πρώτη φάση.

Διαβάστε επίσης: Η οικονομία στο έλεος του καύσωνα και της ξηρασίας – Οι συνέπειες 

Η ξηρασία έχει μειώσει τα επίπεδα της λίμνης Μιντ, που καλύπτει τις ανάγκες σε νερό μιας περιοχής που καλύπτει επτά πολιτείες με πάνω από 40 εκατ. κατοίκους, στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 80 χρόνια, θέτοντας σε συναγερμό της αρχές. Το πρόβλημα επηρεάζει και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δεδομένου πως επηρεάζονται και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Ανάλογη καταστροφή παρατηρείται και στην Λίμνη Πάουελ.

Παρέμβαση των αρχών 

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει, ήδη από τον Ιούνιο, πως επτά πολιτείες, η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, το Κολοράντο, η Νεβάδα, το Νιου Μέξικο, η Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ θα πρέπει να προετοιμαστούν για έκτακτες περικοπές. Είχε υπολογιστεί πως θα πρέπει να βρουν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά 15%, αλλιώς θα τους επιβάλλονταν μέτρα περικοπών. Η οδηγία, ωστόσο, είχε προκαλέσει έντονες τριβές ανάμεσα στις πολιτείες, η καθεμία των οποίων έβαζε σε προτεραιότητα τους κατοίκους της και τις τοπικές ανάγκες.

Η διορία των ομοσπονδιακών αρχών λήγει αυτή την εβδομάδα, οπότε αναμένεται η παρέμβαση των αρχών με την επιβολή μέτρων.

Ειδικοί επισημαίνουν πως η στάθμη στις στρατηγικές πηγές νερού της χώρας υποχωρούν σταθερά τα τελευταία χρόνια, όμως η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Για παράδειγμα η μείωση των χιονοπτώσεων και το λιώσιμο των πάγων πολύ νωρίς στα Βραχώδη Όρη έχει μειώσει αισθητά την προμήθεια νερού προς τις πηγές του ποταμού Κολοράντο, που διασχίζει νοτιοδυτικά τη χώρα, σε μια απόσταση 2.334 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green