«Τα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης διαρκώς επεκτείνονται και διευρύνονται όσο υπάρχει η παγκόσμια κρίση, σύμφωνα πάντα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας.

Σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, με στόχο την εξέλιξη της χώρας στον τομέα της έρευνας και των νέων τεχνολογιών.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με στόχο τη μείωση της ψαλίδας από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και επαναλαμβάνει τη σημασία της Ευρωπαϊκής στρατηγικής στην ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε επίσης: Έκρηξη φορολογικών εσόδων και τουρισμός γεμίζουν το «πουγκί» των παροχών

Τα «εργαλεία»

Συγκεκριμένα στην ερώτηση για τα «εργαλεία» που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις έναντι του νέου κύματος ακρίβειας ο υφυπουργός απάντησε: «Πράγματι, ο φετινός χειμώνας θα είναι διαφορετικός όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Ήδη εφαρμόζεται ο νέος μηχανισμός για το ρεύμα, μέσω του οποίου ουσιαστικά απενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών και μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών. Παράλληλα, συνεχίζεται η στήριξη των πολιτών για τα καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες η εφαρμογή του “Fuel pass 2”, που αφορά την επιδότηση της βενζίνης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Τα μέτρα ενίσχυσης διαρκώς επεκτείνονται και διευρύνονται όσο υπάρχει η παγκόσμια κρίση, σύμφωνα πάντα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Την ίδια στιγμή, είναι έτοιμη να λειτουργήσει και η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, με αποτέλεσμα σχεδόν να διπλασιάζεται η διαθέσιμη αποθηκευτική δυνατότητα του σταθμού. Επίσης, για τους επόμενους 12 μήνες διπλασιάζεται η παραγωγή ρεύματος από τον λιγνίτη, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος «Πτολεμαΐδα 5». Το μέγεθος, όμως, αυτής της εξωγενούς κρίσης καθιστά μονόδρομο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα εργασίας, αλλά και «επίδομα… αεργίας»!
Opinion |

Επίδομα εργασίας, αλλά και «επίδομα… αεργίας»!

Μόνο το δηλούμενο στην εφορία εισόδημα έως 10.000 ευρώ ως κριτήριο ένταξης σε επιδοτούμενο πρόγραμμα καθιστά δικαιούχους περίπου… 6.000.000 φορολογούμενους και έτσι κάνει έντονο και το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας