Εκρηκτική αύξηση 46% κατέγραψαν οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία τους τελευταίους τρεις μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με την Άγκυρα να μην ακολουθεί τις κυρώσεις της Δύσης και επί της ουσίας να ωθεί τις εταιρείες της να καλύψουν το κενό που άφησε πίσω της η φυγή δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία.

Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν σε 2,04 δισεκατομμύρια δολάρια, 642 εκατομμύρια δολάρια περισσότερες από τους ίδιους μήνες του 2021, σύμφωνα με στοιχεία εξαγωγών που συνέλεξαν το Υπουργείο Εμπορίου και η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Μόνο τον περασμένο μήνα, η αξία των εξαγωγών στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 75% σε ετήσια βάση, από 417 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2021 σε 730 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης – Τουρκία: Καμπανάκι στη Δύση από την ολοένα στενότερη συμμαχία με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα

Όπως γράφουν οι Financial Times , η αύξηση 313 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουλίου 2022 ήταν η μεγαλύτερη για οποιαδήποτε χώρα εξάγει η Τουρκία. Το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας ήταν 3,9% τον Ιούλιο, από 2,6% ένα χρόνο νωρίτερα.

Η αύξηση ακολουθεί μια αρχική πτώση μετά τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Ενώ τα σύνολα παραμένουν σχετικά μικρά τα στοιχεία για το συνεχώς αυξανόμενο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών προκαλούν ανησυχία στους δυτικούς αξιωματούχους, που μιλούν πλέον για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Διαβάστε επίσης – Βλαντιμίρ Πούτιν vs Ταγίπ Ερντογάν: Πόσο μακριά οδηγεί το «φλερτ»;

Στοιχεία από την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων, δείχνουν ότι οι πωλήσεις χημικών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών και άλλων προϊόντων διατροφής, μαζί με κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα προς τη Ρωσία έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι η τετράωρη συνάντηση που είχαν οι πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι αυτό το μήνα κορυφώθηκε με μια κοινή δέσμευση για επέκταση της ενεργειακής και εμπορικής συνεργασίας, δημιουργώντας επί της ουσίας ένα κανάλι αποφυγής κυρώσεων.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που προμήθευε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να διατηρήσει και να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, έχει εξαιρεθεί από τις δυτικές κυρώσεις και αντ’ αυτού ακολουθεί αυτό που αποκαλεί «ισορροπημένη» προσέγγιση στη σύγκρουση.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν σε μεγάλο βαθμό αποδεχτεί ότι η Άγκυρα δεν θα υιοθετήσει τα μέτρα για να τιμωρήσει τον Πούτιν για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το άνθηση του εμπορίου της Τουρκίας με τη Ρωσία και τη δυνατότητά της να βοηθήσει τη Μόσχα ως υποκατάστατο άλλων ευρωπαϊκών εισαγωγών και εξαγωγών, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ στους Financial Times. Ορισμένες πρωτεύουσες ζήτησαν από την Άγκυρα πληροφορίες σχετικά με τη σχέση της με το Κρεμλίνο.

«Είναι στο ραντάρ μας», είπε ένας από τους αξιωματούχους. «Δεν είναι ωραίο και δεν το βλέπει καλά η ΕΕ. Είναι ενοχλητικό».

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου είπε ότι δεν υπήρξε «καμία αξιοσημείωτη αλλαγή» στον όγκο του εμπορίου με τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν σε επτά πακέτα από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, περιλαμβάνουν απαγόρευση εξαγωγής προηγμένης τεχνολογίας, όπως ηλεκτρονικών ειδών και λογισμικού υψηλής τεχνολογίας, τύπους μηχανημάτων και εξοπλισμού μεταφοράς, αγαθών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στη διύλιση πετρελαίου, την ενέργεια,  την αεροπορική και τη αεροδιαστημική βιομηχανία.

Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία ότι η Άγκυρα βλέπει την έξοδο δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία ως ευκαιρία παρέμβασης των τουρκικών εταιρειών — κάτι που έχουν εκφράσει στο παρελθόν ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες.

«Σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Κοινότητα καταργεί σταδιακά τους δεσμούς της με τη Ρωσία ως απάντηση στην επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, δεν είναι πραγματικά σκόπιμο να αυξηθούν οι δεσμοί ή η εμπλοκή με τη Μόσχα», δήλωσε ο Peter Stano, εκπρόσωπος του ξένου και διπλωματικού κλάδου της Ε.Ε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή