
Ευνοϊκές συνθήκες για τη νέα σοδειά ελαιολάδου δημιουργεί η άνοδος των τιμών στην Ευρώπη και ειδικά στις μεγάλες παραγωγούς χώρες Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, αυτή την περίοδο.
Οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων της αγοράς για μειωμένη παραγωγή τη νέα ελαιοκομική περίοδο λόγω ξηρασίας και έλλειψης νερού για άρδευση στην Ισπανία και την Ιταλία, χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής, φαίνεται ότι θα καθορίσουν και την εξέλιξη της τιμής, η οποία μέχρι στιγμής είναι αυξημένη για τον παραγωγό.
Διαβάστε επίσης: Ελιά: Φόβος για μειωμένη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία – Οι εκτιμήσεις για Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, ανάκαμψη για την ελληνική παραγωγή προβλέπει για τη φετινή σεζόν η Κομισιόν, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών. Η Ελλάδα, η οποία είναι η τρίτη σημαντικότερη χώρα στην παραγωγή ελαιολάδου στην Ευρώπη, πέρσι αντιμετώπισε μειωμένες αποδόσεις του ελαιοκάρπου κατά 33% και μειωμένη παραγωγή κατά 16%, συγκριτικά με την αντίστοιχη προηγούμενη χρονιά.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή τη νέα σεζόν σε Ισπανία και Ιταλία, είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών ελαιολάδου, που βρίσκεται σε απόθεμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου 2022 ήταν 3,30 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 6,5% συγκριτικά με την ίδια περίοδο την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά.
Στην Ισπανία, οι τιμές παραγωγού την ίδια περίοδο, ήταν 3,38 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 2,2%.
Όμως, μειωμένες κατά 5,4% φαίνονται οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία, οι οποίες έφτασαν τα 4,35 ευρώ/κιλό.
Να σημειωθεί, ότι η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή του 2021-2022 ανήλθε σε 2,3 εκατ. τόνους, που αποδίδεται σε αύξηση 7% της συγκομιδής και 6% στην απόδοση σε ελαιόλαδο.
Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν εκτιμάται ότι τη σεζόν 2021-2022 η κατανάλωση ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 11% στις κύριες παραγωγικές χώρες.
Αν και η τιμή για τον καταναλωτή έχει ήδη αυξηθεί κατά 16%, η Κομισιόν προβλέπει ότι το προσεχές διάστημα θα σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση στο ράφι. Για παράδειγμα, το προηγούμενο δωδεκάμηνο στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκαν 6%, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 16%, ξεπερνώντας τον σχετικό πενταετή μέσο όρο.
Ζητούμενο η διατήρηση των τιμών
Το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή των ελαιοπαραγωγών, δεν είναι τόσο οι αυξημένες τιμές της τρέχουσας περιόδου για αποθέματα της προηγούμενης ελαιοκομικής σεζόν, μιας και αυτά είναι ελάχιστα πλέον. Αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τους είναι από την μία να έχουν ευνοϊκές συνθήκες μέχρι τη συγκομιδή και από την άλλη να διατηρηθούν οι υψηλές τιμές και να πουλήσουν τις πρώτες παρτίδες φρέσκου ελαιόλαδου σε τιμές, που θα ανταμείψουν τους κόπους τους και θα καλύψουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής της φετινής χρονιάς.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση