Νέα ιστορικά υψηλά καταγράφει ο κλάδος των ΔΕΚΟ στις ΗΠΑ, επιδεικνύοντας απαράμιλλη ανθεκτικότητα στις ρευστοποιήσεις μεσοπρόθεσμης φύσης το τελευταίο διάστημα. Συνυπολογίζοντας δε την εξαιρετικά αμυντική φύση των περισσοτέρων εισηγμένων μετοχών που τον αποτελούν, είναι προφανές ότι η επιτυχία αυτή αποκτά μεγαλύτερη αξία σε μία κεντρομόλο δυναμική αποφυγής του κινδύνου.

Μικρά βήματα, μεγάλη απόσταση

Σε όρους απόδοσης, ο κλάδος έρχεται δεύτερος με ετήσια κέρδη 12,65% μετά από τον πρωταθλητή κλάδο της ενέργειας με +69,07% στο εξεταζόμενο διάστημα, του οποίου η απόδοση συναρτάται ασφαλώς με την υπεραπόδοση των ενεργειακών εμπορευμάτων (κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο), που έχουν την τιμητική τους αυτό το διάστημα. Και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία αναλογιζόμενοι την επιθετική άνοδο των υπολοίπων κλάδων, όπως τεχνολογία, καταναλωτικά και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, που προφανώς ψαλίδισε τη διαφορά από τον κλάδο των ΔΕΚΟ που κινείται πολύ “βαριά”.

Οι μετοχές του κλάδου κερδίζουν την επενδυτική προσοχή

Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά στη συμπεριφορά των 29 μετοχών του θα επιβεβαιώσει την παντοδυναμία του κλάδου αυτήν την περίοδο, καθώς όλες (!) οι μετοχές βρίσκονται σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση και το 93% (!) αυτών σε μακροπρόθεσμη ανοδική. Επίσης, το 1/3 αυτών καταγράφει υψηλά τριμήνου, και 4 βρίσκονται σε νέα υψηλά έτους, με το 90% αυτών πέριξ των ιστορικών τους υψηλών επιπέδων, ενώ εντύπωση προκαλεί η ομαλή τοποθέτηση των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, μην αφήνοντας περιθώρια για μεγάλες διακυμάνσεις.

Η χρηματοοικονομική υπεροχή των εταιρειών ΔΕΚΟ

Σε επίπεδο εταιρειών, η συντριπτική πλειοψηφία των 29 αφορούν σε υγιέστατες εταιρείες με σταθερές και αυξανόμενες χρηματοροές και χαμηλούς λόγους δανεισμού, ενώ κατά γενική ομολογία ανθίστανται, ή αναμένεται ότι θα ανθίστανται των πληθωριστικών ή/και των υφεσιακών πιέσεων, εξού και η πολύ συμπαγής εικόνα στο ταμπλό. Κάποιες μάλιστα εξ αυτών, όπως οι NextEra (NEE), Southern Company (SO), American Electric (AEP) και Sempra (SRE) είναι χρηματοοικονομικά διαμάντια, με δώρο την καλή μερισματική απόδοση, και σίγουρα κερδίζουν μια θέση στα σοβαρά χαρτοφυλάκια μεσο-μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News