
Τα σενάρια που θέλουν τη Γερμανία να αποφασίζει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριών πυρηνικών εργοστασίων που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία προκειμένου η χώρα να εξοικονομήσει φυσικό αέριο διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξηγώντας πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε πραγματικό όφελος δεδομένου πως θα μείωνε τη χρήση φυσικού αερίου μάξιμουμ κατά 2%.
Μια τόσο μικρή μείωση δεν θα έκανε σημαντική διαφορά στα αποθέματα, οπότε δεν υπάρχει λόγος η κυβέρνηση να παρεκκλίνει από τους στόχους της και να δώσει τέλος στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει και για περιβαλλοντολογικούς λόγους.
Διαβάστε επίσης: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία
Μικρό… παράθυρο για Βαυαρία
Πάντως, ο κύριος Χάμπεκ άφησε ένα μικρό παράθυρο για την πιθανότητα μικρής παράτασης στη λειτουργία ειδικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Βαυαρία, αν και εφόσον τα stress tests που θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες δείξουν πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου και τα επίπεδα προσφοράς ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα. Κι αυτό με δεδομένο ότι η Βαυαρία έχει χαμηλή παραγωγή εναλλακτικής αιολικής ενέργειας και ελάχιστα θερμικά εργοστάσια. Ωστόσο, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, δεδομένου πως αναμένονται τα πορίσματα των stress tests.
Πέρα από τα stress tests θα ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες γειτονικών κρατών όπως η Γαλλία, δεδομένου πως το Βερολίνο χρειάστηκε να προστρέξει στη βοήθεια της Γαλλίας και να της παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της κάθετης πτώσης της παραγωγής της εξαιτίας της αναγκαστικής, προσωρινής, διακοπής της λειτουργίας πολλών πυρηνικών της μονάδων σαν αποτέλεσμα της έλλειψης νερού που χρειάζεται για την ψύξη των αντιδραστήρων και της πτώσης της στάθμης των ποταμών.
Το κλείσιμο και των τελευταίων πυρηνικών μονάδων στη Γερμανία μέχρι τα τέλη του 2022 είχε αποφασιστεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκοντας σύμφωνη την κοινή γνώμη, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Η Γερμανία είχε αποφασίσει την απεξάρτηση της από την πυρηνική ενέργεια μετά το καταστροφικό δυστύχημα στη μονάδα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το 2011.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ