Τα σενάρια που θέλουν τη Γερμανία να αποφασίζει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριών πυρηνικών εργοστασίων που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία προκειμένου η χώρα να εξοικονομήσει φυσικό αέριο διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξηγώντας πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε πραγματικό όφελος δεδομένου πως θα μείωνε τη χρήση φυσικού αερίου μάξιμουμ κατά 2%.

Μια τόσο μικρή μείωση δεν θα έκανε σημαντική διαφορά στα αποθέματα, οπότε δεν υπάρχει λόγος η κυβέρνηση να παρεκκλίνει από τους στόχους της και να δώσει τέλος στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει και για περιβαλλοντολογικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία 

Μικρό… παράθυρο για Βαυαρία

Πάντως, ο κύριος Χάμπεκ άφησε ένα μικρό παράθυρο για την πιθανότητα μικρής παράτασης στη λειτουργία ειδικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Βαυαρία, αν και εφόσον τα stress tests που θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες δείξουν πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου και τα επίπεδα προσφοράς ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα. Κι αυτό με δεδομένο ότι η Βαυαρία έχει χαμηλή παραγωγή εναλλακτικής αιολικής ενέργειας και ελάχιστα θερμικά εργοστάσια. Ωστόσο, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, δεδομένου πως αναμένονται τα πορίσματα των stress tests.

Πέρα από τα stress tests θα ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες γειτονικών κρατών όπως η Γαλλία, δεδομένου πως το Βερολίνο χρειάστηκε να προστρέξει στη βοήθεια της Γαλλίας και να της παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της κάθετης πτώσης της παραγωγής της εξαιτίας της αναγκαστικής, προσωρινής, διακοπής της λειτουργίας πολλών πυρηνικών της μονάδων σαν αποτέλεσμα της έλλειψης νερού που χρειάζεται για την ψύξη των αντιδραστήρων και της πτώσης της στάθμης των ποταμών.

Το κλείσιμο και των τελευταίων πυρηνικών μονάδων στη Γερμανία μέχρι τα τέλη του 2022 είχε αποφασιστεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκοντας σύμφωνη την κοινή γνώμη, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Η Γερμανία είχε αποφασίσει την απεξάρτηση της από την πυρηνική ενέργεια μετά το καταστροφικό δυστύχημα στη μονάδα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το 2011.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια