Ήπια πτωτικά έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπάθησαν να υψώσουν αναχώματα κόντρα στη νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας και τα νέα στοιχεία που ενίσχυσαν τους φόβους για ύφεση και οδήγησαν το ευρώ στα χαμηλά 20 ετών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,5%, με τον κλάδο της υγείας να κλείνει με απώλειες 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,61% στις 7.488 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,27% στις 13.194 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,26% στις 6.362 μονάδες.

Το φυσικό αέριο

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν επιπλέον 13%, καθώς η ζημιά σε ένα βασικό σύστημα αγωγών που διοχετεύει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας και προς την Ευρώπη διέκοψε τον εφοδιασμό. Η ζημιά έρχεται αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τρεις ημέρες στο τέλος του μήνα λόγω μιας απρογραμμάτιστης συντήρηση στον κύριο αγωγό Nord Stream 1.

Διαβάστε ακόμα – Gazprom: Τριήμερο «λουκέτο» στον Nord Stream 1

Την ίδια ώρα, το ευρώ διολισθαίνει ξανά κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, σε χαμηλό δύο δεκαετιών, ενώ διαπραγματεύεται περίπου στα 0,9915 δολάρια.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της ναυτιλιακής Maersk υποχώρησε κατά 1% μετά τη μείωση τιμής-στόχου από τη Citi.

Η εστίαση των επενδυτών αυτή την εβδομάδα θα είναι στο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, με τον Πρόεδρο Jerome Powell να αναμένεται να παρουσιάσει την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, πτωτικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καταδεικνύοντας ότι οι φόβοι για ύφεση μπορεί να επιβεβαιωθούν, καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ μειώνει τη ζήτηση και η επιβράδυνση επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους τομείς.

Τα στοιχεία «υποδηλώνουν μια οικονομία σε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου», δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P Global, Andrew Harker. «Η μείωση της παραγωγής παρατηρείται τώρα σε μια σειρά τομέων, από τις εταιρείες βασικών υλικών και αυτοκινήτων μέχρι τις εταιρείες τουρισμού και ακινήτων, καθώς η οικονομική αδυναμία γίνεται πιο ευρεία λόγω της φύσης της».

Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global, σημείωσε πτώση στις 49,2 μονάδες τον Αύγουστο από τις 49,9 μονάδες τον Ιούλιο, λίγο υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις για πτώση στις 49 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες αποτελούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές