
Το εφιαλτικό… παζλ στον ενεργειακό τομέα συμπληρώθηκε χθες με τις χονδρεμπορικές τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια να… εκτροχιάζονται. O «Αρμαγεδδών» ξεκίνησε, επαληθεύοντας όλα τα κακά σενάρια των προηγούμενων ημερών, με τις τιμές του αερίου στο hub της Ολλανδίας (TTF) να φτάνουν κοντά στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη (εκτός Πολωνίας και Ιβηρικής χερσονήσου) να ξεπερνούν τα 600 ευρώ/MWh.
Ειδικότερα, δύο ημέρες αφότου οι προμηθευτές ρεύματος στη χώρα μας ανακοίνωσαν τις τιμές της κιλοβατώρας για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου (κυμαίνονται από 0,659 ευρώ έως περίπου 1 ευρώ, υπολογίζοντας και τις προσφερόμενες εκπτώσεις των ίδιων των παρόχων) η μέση χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας για σήμερα Τρίτη εκτοξεύθηκε, για πρώτη φορά, στα 616,38 ευρώ/MWh, με τη φθηνότερη ενδοημερήσια τιμή στα 500,57 ευρώ/MWh και την ακριβότερη στα 794,95 ευρώ/MWh.
Διαβάστε ακόμα: Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές φυσικού αερίου
Τις υψηλές τιμές ρεύματος καθοδηγεί η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας, η οποία φτάνει σήμερα στο 46,2% ενώ επηρεάζονται και από τη χαμηλή συμμετοχή των φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που έχει περιοριστεί στο 15,4%. Η συμμετοχή των λιγνιτών βρίσκεται στο 22,7%, των υδροηλεκτρικών στο 5,66% και οι εισαγωγές ενέργειας στο 3,9% ενώ οι εξαγωγές υπολογίζονται στο 8.2%.
Οι κρατικές επιδοτήσεις
Κρίσιμο για τους καταναλωτές θεωρείται το ύψος των κρατικών επιδοτήσεων, οι οποίες θα διαμορφώσουν και την τελική τιμή της κιλοβατώρας για τα τιμολόγια ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αυτές θα κυμανθούν τα 2 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο (από 1,136 δισ. ευρώ στον Αύγουστο) ώστε η καθαρή τιμή προμήθειας της κιλοβατώρας που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες για τις καταναλώσεις ρεύματος Σεπτεμβρίου να διατηρηθεί περίπου στα 0,20 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 9.30 π.μ. από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.
Από τα περίπου δύο δισ. ευρώ, το 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου συγκεντρώνονται τα ποσά από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και από τον νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Διαβάστε ακόμα: Πώς το ράλι της ενέργειας φρενάρει την παραγωγή σε αλουμίνιο, χάλυβα και λιπάσματα
Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες
Εφιαλτική είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφονται σήμερα σε Γερμανία (620,85 ευρώ/MWh), Ουγγαρία (616,69 ευρώ/MWh), Βουλγαρία (616,38 ευρώ/MWh), Ρουμανία (616,38 ευρώ/MWh), Σλοβενία (616,26 ευρώ/MWh), Σλοβακία (616,08 ευρώ/MWh), Κροατία (615,92 ευρώ/MWh), Αυστρία (615,75 ευρώ/MWh), Σερβία (612,82 ευρώ/MWh), Γαλλία (611,85 ευρώ/MWh), Ιταλία (605,23 ευρώ/MWh), Βέλγιο (603,38 ευρώ/MWh) και Ιρλανδία (500,45 ευρώ/MWh). Μάλιστα, τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν για την Τετάρτη τιμές στα 755 ευρώ στη Γαλλία, στα 655 ευρώ στην Ιταλία, στα 623 ευρώ στη Γερμανία κλπ.
Χαμηλότερες, ως συνήθως, ήταν οι μέσες τιμές στην Πολωνία, όπου διαμορφώνονται στα 387,92 ευρώ/MWh καθώς εκεί η ηλεκτροπαραγωγή εξαρτάται κυρίως από άνθρακα, αλλά κυρίως στις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (182,93 ευρώ /MWh), οι οποίες λόγω της «ιβηρικής εξαίρεσης» που επέτρεψε την επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, οι τιμές είναι σταθερά οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ