Αίγυπτος: Ζητά την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας από το Βρετανικό Μουσείο

Η πρωτοβουλία του διάσημου αρχαιολόγου Ζάχι Χαβάς

Αίγυπτος: Ζητά την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας από το Βρετανικό Μουσείο

Ο διάσημος Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χαβάς κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει την Στήλη της Ροζέτας στην Αίγυπτο, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει τον Οκτώβριο να στείλει μια αναφορά υπογεγραμμένη από μια ομάδα Αιγύπτιων διανοουμένων σε ευρωπαϊκά μουσεία.

Η Στήλη της Ροζέτας, που αποδείχτηκε το κλειδί για την ερμηνεία των ιερογλυφικών, είναι ένα κομμάτι γρανοδιορίτη που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε ένα μεσαιωνικό οχυρό στις εκβολές του Νείλου. Χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. και φέρει μια εγχάρακτη επιγραφή σε δύο γλώσσες (αιγυπτιακή και ελληνική) και τρία συστήματα γραφής (ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακή, ελληνική) Το ελληνικό μέρος της στήλης αρχίζει ως εξής: «Βασιλεύοντος του νέου και παραλαβόντος την βασιλείαν παρά του πατρός… ».

Αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1802 από τη Γαλλία βάσει συνθήκης που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων.

Διαβάστε επίσης – Sunday Times: Να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ψηφίζουν οι αναγνώστες

Επαναπατρισμός

Η Στήλη της Ροζέτας είναι ένα από τα τρία αντικείμενα, μαζί με μια προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης στο Βερολίνο και μια γλυπτική οροφή ζωδιακού κύκλου στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, που ο Χαβάς θα ήθελε να δει να επιστρέφονται στην πατρίδα του.

Διαβάστε επίσης: Γλυπτά του Παρθενώνα: Πρωτοφανής δυναμική υπέρ της επιστροφής τους

«Πιστεύω ότι αυτά τα τρία αντικείμενα είναι μοναδικά και το σπίτι τους πρέπει να είναι στην Αίγυπτο. Συλλέξαμε όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτά τα τρία αντικείμενα είναι κλεμμένα από την Αίγυπτο», είπε ο Χαβάς στο The National . «Η Στήλη της Ροζέτας είναι το σύμβολο της αιγυπτιακής ταυτότητας. Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να εκθέτει αυτό το  έργο στο κοινό».

Ως πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων, ο Χαβάς κατάφερε βα φέρει χιλιάδες αντικείμενα πίσω στην Αίγυπτο. Έχει πιέσει την επιστροφή αυτών των τριών αντικειμένων χωρίς αποτέλεσμα.  Σύμφωνα με το μουσείο, δεν υπήρξε ποτέ επίσημο αίτημα επιστροφής της αρχαίας πέτρας.

Ο Χαβάς υποστηρίζει ότι η πέτρα έφυγε παράνομα από την Αίγυπτο και, ως επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, φέρεται να ενημέρωσε τον πρώην διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Neil MacGregor ήδη από το 2003 ότι θα πολεμούσε το μουσείο εάν δεν επέστρεφε οικειοθελώς την Πέτρα.

Μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ στην επανάσταση του 2011, η πολιτική καριέρα του τελείωσε, αλλά απαλλάχθηκε από κατηγορίες διαφθοράς και διατήρησε την ιδιότητά του ως ιδιώτης.

OT Originals

Περισσότερα από Tέχνη και Ζωή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο