Στην αξιοποίηση των παρεκκλίσεων, που αφορούν την αμειψισπορά και την αγρανάπαυση γης και για το 2023 προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια και να περιοριστεί η αβεβαιότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Ειδικότερα, το ΥπΑΑΤ αποφάσισε να αξιοποιήσει τις παρεκκλίσεις από τα πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ) 7 και 8, όπως αυτές προβλέπονται στον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1317 της Επιτροπής για το έτος υποβολής αιτήσεων 2023.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Οι «παρεκκλίσεις» έφεραν αύξηση πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και ηλίανθου

Το ΚΓΠΚ 7 αφορά στην «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη, εκτός από καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό», ενώ η πρώτη απαίτηση του προτύπου ΚΓΠΚ 8 αφορά στο «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία», σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ σχετικά με την αιρεσιμότητα του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 για την κατάρτιση των Στρατηγικών Σχεδίων για την ΚΑΠ 2023-2027.

Βάσει των προβλεπόμενων παρεκκλίσεων, οι δικαιούχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την αμειψισπορά (ΚΓΠΚ 7), ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γη υπό αγρανάπαυση, στο πλαίσιο της πρώτης απαίτησης του ΚΓΠΚ 8, για την παραγωγή τροφίμων.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της χρησιμοποίησης γης υπό αγρανάπαυση, δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια αραβοσίτου, σπόρων σόγιας ή πρεμνοφυών δασών μικρού περίτροπου χρόνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO