Η υιοθέτηση ενός ψηφιακού ευρώ, το οποίο μελετά ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η διευκόλυνση των διασυνοριακών πληρωμών και η παροχή μιας ψηφιακής νομισματικής βάσης, δήλωσε ο Φινλανδός Τραπεζίτης και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Όλι Ρεν.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο Όλι Ρεν αποκάλυψε ότι η φάση της έρευνας για το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023, και εν συνεχεία η ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει τη δημιουργία του.

Διαβάστε επίσης – Ο διεθνής «οδικός χάρτης» για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών

Πολλαπλά οφέλη

Ο ευρωπαίος Τραπεζίτης υποστηρίζει ότι τα οφέλη από την εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας είναι πολλά.

«Ένα ψηφιακό ευρώ θα έδινε στους ανθρώπους μια πρόσθετη επιλογή για το πώς να πληρώσουν και θα το διευκόλυνε σε μια ολοένα και πιο ψηφιακή οικονομία», είπε ο Ρεν.

Διαβάστε επίσης – Θέμα ευρωπαϊκής κυριαρχίας η υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ

Και πρόσθεσε ότι οι  περιορισμοί των υφιστάμενων ιδιωτικών κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων είναι «δομικοί», λόγω των ασταθών τιμών και της ευπάθειας τους σε κινδύνους στον κυβερνοχώρο.

«Μια ψηφιακή μορφή ασφαλούς χρήματος από την κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ενισχύσει τη σταθερότητα παρέχοντας το ουδέτερο επίπεδο αξιόπιστου διακανονισμού στο μελλοντικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε ο Ρεν, επαναλαμβάνοντας τα πρόσφατα σχόλια της Αντιπροέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Λάελ Μπρέιναρντ.

Τα επόμενα βήματα

Σε αυτή τη φάση, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ διερευνούν τα οφέλη και τους κινδύνους, ώστε το νόμισμα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανάγκες των Ευρωπαίων. «Θα είμαστε σε επαφή με τους φορείς λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα τους παρέχουμε τακτική ενημέρωση σχετικά με τα ευρήματά μας. Οι πολίτες, οι έμποροι και ο κλάδος των πληρωμών θα συμμετέχουν και αυτοί στην όλη διαδικασία» έχει επισημάνει πρόσφατα ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Η απόφαση να ξεκινήσει το έργο για το ψηφιακό ευρώ ελήφθη τον Ιούλιο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2023. Σε αυτό το διάστημα θα εξεταστεί το πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να διανεμηθεί στους εμπόρους και το κοινό, ποια θα ήταν η επίδρασή του στην αγορά, καθώς και ποιες αλλαγές θα έπρεπε ενδεχομένως να γίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Από τη Φρανκφούρτη πάντως τονίζουν πως αυτό «δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα εκδώσουμε ψηφιακό ευρώ. Θα προετοιμαστούμε όμως για την ενδεχόμενη έκδοσή του».

Αυτονομία

«Ένα ψηφιακό ευρώ θα επέτρεπε στους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα για ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ – όπως ακριβώς μπορούν να χρησιμοποιούν μετρητά για φυσικές πληρωμές» είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι, η μεταφορά χρημάτων από την κεντρική τράπεζα στην ψηφιακή εποχή είναι ένα λογικό βήμα καθώς οι πληρωμές ψηφιοποιούνται όλο και περισσότερο. Και αυτό είναι κρίσιμο για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, πρέπει να διατηρήσουμε τον ρόλο του δημόσιου χρήματος ως άγκυρας του συστήματος πληρωμών. Απαιτείται μια ισχυρή άγκυρα για την προστασία της μοναδικότητας του χρήματος, της νομισματικής κυριαρχίας και της ακεραιότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, υποστήριξε και πρόσθεσε:

«Δεύτερον, ένα ψηφιακό ευρώ θα συνεισέφερε στη στρατηγική μας αυτονομία και στην οικονομική μας αποτελεσματικότητα, προσφέροντας ένα ευρωπαϊκό μέσο πληρωμής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε ψηφιακή πληρωμή, θα ανταποκρινόταν στους κοινωνικούς στόχους της Ευρώπης και θα βασιζόταν σε μια ευρωπαϊκή υποδομή. Θα σχεδιάσουμε το ψηφιακό ευρώ με τρόπο που να το κάνει ελκυστικό στους χρήστες, οι οποίοι θα ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν οπουδήποτε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News