Σε αδιέξοδο οδηγούν πολλές μικρές επιχειρήσεις στη Βρετανία, εξαιτίας της άρνησης μεγάλων προμηθευτών ενέργειας να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους φοβούμενοι ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα δυσθεώρητα πλέον τιμολόγια ενέργειας.

Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Guardian, σύμφωνα με το οποίο ορισμένες εταιρείες απαιτούν ακόμα και 10.000 λίρες προκαταβολικά, όπως καταγγέλλουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Έκτακτη σύσκεψη μελετά η ΕΕ

Πάνω 424% οι λογαριασμοί ρεύματος

Οι επιχειρηματίες που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα, δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να βρουν προμηθευτή ενόψει της περιόδου των μαζικών ανανεώσεων συμβολαίων που είναι ο Οκτώβριος, για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, κάνοντας λόγο για εκβιαστικούς λογαριασμούς και απαιτήσεις για υπέρογκες προκαταβολές. Και αυτό, σαν να μη φτάνουν οι αυξήσεις που πληρώνουν ήδη. Σύμφωνα με την ένωση μικρών επιχειρήσεων της Βρετανίας, το κόστος φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις έχει εκτιναχτεί κατά 424% και το αντίστοιχο κόστος για ηλεκτρικό ρεύμα κατά 349% από τον Φεβρουάριο του 2021.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Εγκρίθηκαν τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας τον χειμώνα – Το σχέδιο Β για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

Κατονομάζουν μάλιστα μεγάλα ονόματα προμηθευτών ότι αρνήθηκαν την υπηρεσία ή ζήτησαν προκαταβολή, όπως τις SSE, Scottish Power, E.On Next, Drax και Ecotricity.

Επισημαίνουν, δε, οι επιχειρηματίες ότι κλάδοι όπως η φιλοξενία, που ήδη δίνουν μάχη με τον πληθωρισμό και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημία είναι εκτεθειμένες σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι εταιρείες

Εκπρόσωπος της E.ON που μίλησε στον Guardian, υποστήριξε ότι η διακοπή προσφοράς συμβάσεων σε νέους πελάτες είναι απαραίτητη προκειμένου να επικεντρωθεί η εταιρεία στην υποστήριξη των υπαρχόντων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ένας εκπρόσωπος της ScottishPower δήλωσε: «Συνεχίζουμε να προσφέρουμε συμβάσεις προμήθειας ενέργειας απευθείας τόσο σε νέους όσο και σε υφιστάμενους πελάτες μικρών επιχειρήσεων και οι υπάρχοντες πελάτες μπορούν επίσης να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους μέσω του μεσίτη ενέργειάς τους, εάν έχουν ορίσει έναν».

Σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις συνήθως κάνουν πολυετή συμβόλαια με τους προμηθευτές ενέργειας, συχνά μέσω μεσίτη που τους φέρνει σε επαφή με προμηθευτές προκειμένου να λάβουν προσφορές. Εάν δεν μπορούν να βρουν ένα συμβόλαιο με σταθερές τιμές προχωρούν σε κυμαινόμενο τιμολόγιο το οποίο μπορεί να εκτιναχθεί αναλόγως των τιμών της αγοράς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Inspired, Mark Dickinson, ορισμένες εταιρείες ενέργειας επιλέγουν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους με πελάτες που έχουν ήδη και δεν κάνουν καινούργια με νέους πελάτες, και κάποιες άλλες δεν επιθυμούν καν να ανανεώσουν με υπάρχοντες πελάτες. Αυτό, εξήγησε, οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των τιμών χονδρικής στην ενέργεια μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες καθιστούν δύσκολη την τιμολόγηση για μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Όταν, πάλι, συμφωνούν σε σταθερά τιμολόγια, σημαίνει ότι έχουν αυξήσει μέχρι και έξι φορές τις τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή