Σε ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης για την Ελλάδα στο 5,7% εφέτος, από 4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, απόρροια κυρίως της ισχυρής εικόνας του τουρισμού προχώρησε η ελβετική τράπεζα UBS, εκτιμώντας επίσης πως  το 2023 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 4% (από το 4,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση).

Η αναβάθμιση  αντανακλά πάντως συνολικά το ισχυρό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (+2,3% σε τριμηνιαία βάση και +7,0%  σε ετήσια βάση) που δημιουργεί carry-over 450 μονάδων βάσης για την ανάπτυξή του, αλλά και  τα τουριστικά έσοδα που  αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ εφέτος  έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 15 δισ. ευρώ ( από 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι), συμπεριλαμβανομένης και  της θετικής επίδρασης του τομέα στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Το Κεφάλαιο και η ανάπτυξη

Σταθερή πορεία και το β’ εξάμηνο

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις για σταθερή πορεία της ανάπτυξης και κατά το β’ εξάμηνο  (+6,6% σε ετήσια βάση), την ώρα που παρατηρείται και σαφής ανάκαμψη του εταιρικού δανεισμού (δυνητικά επηρεασμένη από τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης).

Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανάκαμψης: Με ποιες χρηματοδοτούμενες δράσεις αλλάζει το μέλλον της χώρας

Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος Gyorgy Kovacs της ελβετικής τράπεζας, η νέα πρόβλεψη είναι 150 μονάδες βάσης υψηλότερη της μέσης εκτίμησης (consensus) της αγοράς (+ 4,2%).

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία για το 2022 εντοπίζονται στη σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και σε μία πιθανή διακοπή των ροών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, λόγο και της ισχυρής επίδοσης του 2022, αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 στο 4% από το 4,7% προηγουμένως.

Η ελβετική τράπεζα εκτιμά πως ο  μέσος πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 9% το 2022, ενώ οι όποιες αυξήσεις στους μισθούς είναι απίθανο να αντισταθμίσουν πλήρως την αύξηση του πληθωρισμού από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη των θέσεων εργασίας.

Στήριξη νοικοκυριών

Υπάρχουν πάντως δύο παράγοντες που στηρίζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών:

α. Οι κυβερνητικές δαπάνες των 6 δισ. ευρώ ως ενεργειακή επιδότηση το 2022 (3% του ΑΕΠ), με πιθανώς περισσότερη στήριξη που ανακοινώνεται  από τον πρωθυπουργό στις 10 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ (αν και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είναι πιθανό να είναι περίπου 1% του ΑΕΠ το 2022).

β. Σε σύγκριση με το τέλος του 2019 οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ, γεγονός που παρέχει κάποιο πρόσθετο υπόβαθρο αποταμίευσης.

Από την άλλη πλευρά, με βάση τα στοιχεία του 2020, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν μόνο το 9% της συνολικής χρήσης ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη ικανότητα υποκατάστασης από το ρωσικό αέριο. Η Ελλάδα διαθέτει τερματικό σταθμό LNG (Ρεβυθούσα), ο οποίος ήδη παραλαμβάνει LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων