Μια ύφεση στην ευρωζώνη είναι πλέον πολύ πιθανή, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Αυτό δήλωσε το Σάββατο ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ενώ άλλη μια αύξηση αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να μιλούν για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, καθώς οι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινώνονται.

«Ανοιχτοί και στις 75 μονάδες βάσης»

«Η εμπροσθοβαρής αύξηση των επιτοκίων είναι μια λογική επιλογή πολιτικής», δήλωσε ο Κάζακς, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, στο Reuters. «Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε τόσο τις 50 όσο και τις 75 μονάδες βάσης ως πιθανές κινήσεις. Υπό τις τρέχουσες εξελίξεις, (η αύξηση) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 (μονάδες βάσης)», είπε σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Οικονομικού Συμποσίου του Jackson Hole της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι στο 8,9%, ο πληθωρισμός είναι υπερτετραπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ και είναι ακόμη πιθανό να αυξηθεί πριν από μια αργή υποχώρηση.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος φιλτράρει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, είναι επίσης δυσάρεστα υψηλός, γεγονός που υποδηλώνει ότι μέρος του πληθωρισμού ενσωματώνεται πλέον στην οικονομία μέσω δευτερογενών επιδράσεων.

Το «ουδέτερο» σημείο

Κατά τον Κάζακς, η πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να φτάσει σε ένα «ουδέτερο» σημείο που ούτε να φρενάρει ούτε να τονώνει την οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Αν δούμε ότι πρέπει να υπερβούμε το ουδέτερο σημείο, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε», δήλωσε. «Αν δεν δούμε σημαντική μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού, ίσως χρειαστεί να υπερβούμε την ουδετερότητα. Αλλά ας μην προτρέχουμε.»

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει κάποια στιγμή να μειώσει τον ισολογισμό της, αλλά, προς το παρόν, θα πρέπει να ασχοληθεί κυρίως με τα επιτόκια.

«Μέρος του βασικού σεναρίου η ύφεση»

Μια επιπλοκή για το μπλοκ θα είναι η διαφαινόμενη ύφεση, η οποία οφείλεται κυρίως στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που τροφοδοτείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο μια σύντομη και «ρηχή» ύφεση, όπως αναμένεται τώρα από πολλούς, δεν θα είναι αρκετή για να τεθεί υπό έλεγχο η αύξηση των τιμών χωρίς τη δράση της ΕΚΤ.

«Με αυτόν τον υψηλό πληθωρισμό η αποφυγή της ύφεσης θα είναι δύσκολη, ο κίνδυνος είναι σημαντικός και μια τεχνική ύφεση είναι πολύ πιθανή. Στη Λετονία, η ύφεση αποτελεί μέρος του βασικού σεναρίου», πρόσθεσε ο Κάζακς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή