Πρόθυμοι να συζητήσουν μία αύξηση των επιτοκίων ακόμα και κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου εμφανίζονται, σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα οι εν λόγω υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εμφανίζονται πρόθυμοι να ρισκάρουν το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη, καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινώνονται.

Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα, ενώ μια παρόμοια αύξηση αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει πλέον σε διψήφιο ποσοστό και όλα δείχνουν ότι η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί.

Αν και κανένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως μια τόσο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, οι διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η σταθερή επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ θέτουν το πλαίσιο για μια τέτοια συζήτηση.

«Δεν θα υποστηρίξω απαραίτητα τις 75 (μονάδες βάσης), αλλά δεν υπάρχει λόγος (μια τέτοια κίνηση) να μη συζητηθεί», δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Αν το έκανε η Fed, δεν υπάρχει λόγος να μην το θέσουμε τουλάχιστον στο τραπέζι».

Ο πληθωρισμός

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, αν και μία αύξηση 75 μονάδων βάσης εξακολουθεί να θεωρείται απίθανη, δεδομένης της αναμενόμενης αντίθεσης των χωρών του Νότου, η συζήτηση ενισχύει το σενάριο νέας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και δείχνουν μια γερακίσια δυναμική στη συζήτηση.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 8,9% τον περασμένο μήνα, τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ. Το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, που αποφασίζει για τα επιτόκια, θα έχει ακόμη μια ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού να εξετάσει πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

«Οι προοπτικές είναι πολύ χειρότερες από ό,τι προβλέπαμε τον Ιούνιο, οπότε συμφωνώ ότι θα πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί (το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά) 75 (μονάδες βάσης)», ανέφερε πηγή της ΕΚΤ στο Reuters.

Η ύφεση

Η διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη δεν φαίνεται να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, με το βλέμμα στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες από τη Fed στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Συνήθως οι αυξήσεις των επιτοκίων επιδεινώνουν την ύφεση και γι’ αυτό τέτοιες κινήσεις αποδοκιμάζονται. Ωστόσο οι πηγές που μίλησαν στο Reuters τονίζουν ότι η περίπτωση της Ευρωζώνης είναι διαφορετική.

«Αν (η ΕΚΤ) δεν προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, η ενέργεια θα γίνει φθηνότερη; Όχι. Στην πραγματικότητα θα μπορούσε να γίνει πιο ακριβή, καθώς το ευρώ πιθανότατα θα αποδυναμωθεί και η ενέργεια εκφράζεται σε δολάρια», ανέφερε πηγή της ΕΚΤ.

«Αν δεν προχωρήσουμε σε αυξήσεις (επιτοκίων), οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό θα επιδεινωθούν, οπότε μετά θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα. Ο κίνδυνος από το να μην ενεργήσουμε είναι πολύ μεγαλύτερος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]