Παρά το αυξανόμενο κόστος, οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως αναμένεται να καταγράψουν νέα ρεκόρ στις ταμειακές ροές και την καλύτερη απόδοση του απασχολούμενου κεφαλαίου (ROCE) των τελευταίων 15 ετών.

Σύμφωνα με ανάλυση της BMO Capital Markets σε 120 εταιρείες πετρελαίου, που επικαλείται η Upstream, οι ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα είναι ο βασικός μοχλός  για το ρεκόρ ταμειακών ροών στον κλάδο.

Πέρυσι, για παράδειγμα, αυτές οι εταιρείες δημιούργησαν ρεκόρ 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ταμειακών ροών, σε σύγκριση με μόλις 17 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ανέφερε η καναδική τράπεζα. Και οι ταμειακές ροές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων ενέργειας αυξάνονται.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Ο πόλεμος και η άνοδος των διεθνών τιμών έφερε κέρδη ρεκόρ για τις εταιρείες του κλάδου

Ώθηση στις επενδύσεις

Οι τεράστιες ταμειακές ροές αναμένεται να ενισχύσουν τον ρόλο του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου στις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, σημείωσε η BMO Capital Markets.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η παγκόσμια υποεπένδυση παρουσιάζει σημαντική ανοδική πορεία σε σχέση με τα θεμελιώδη επίπεδα στήριξης μέχρι το 2025», ανέφερε η BMO στην έκθεσή της που δημοσιεύτηκε από την Upstream.

Η απόδοση του απασχολούμενου κεφαλαίου του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου (ROCE) θα μπορούσε να φτάσει το επόμενο έτος στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008, με το ROCE να ξεπερνά πιθανώς το 25% έως το 2023.

Επίσης, σύμφωνα με το oilprice.com,  σε έκθεσή της η Deloitte ανέφερε ότι οι εταιρείες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου (E&P) παγκοσμίως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνδυασμένες ταμειακές ροές ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, χάρη στις υψηλές τιμές στη συνεχιζόμενη αναπροσαρμογή στις ενεργειακές αγορές.

Η κεφαλαιακή πειθαρχία είχε ως αποτέλεσμα η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να βρίσκεται «σε μια από τις πιο υγιείς περιόδους αυτή τη στιγμή, με το χαμηλότερο δείκτη μόχλευσης ποτέ (20%) και μια από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις ποτέ (6%), σε σύγκριση με άλλους τομείς», ανέφερε η Deloitte.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή