Εντονες διακυμάνσεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, οι οποίες καταρρίπτουν νέα ιστορικά ρεκόρ και εν συνεχεία «βουτούν» σε χαμηλότερα επίπεδα, αντανακλώντας την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά ενόψει του χειμώνα.

Η αγορά, που θυμίζει roller coaster (τρενάκι του λούνα παρκ), βρίσκεται σήμερα στην καθοδική της τροχιά, μετά τις ειδήσεις ότι η ΕΕ ετοιμάζει μια συντονισμένη απάντηση στην κρίση και οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη γεμίζουν πολύ γρηγορότερα από τους αρχικούς στόχους.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Εντείνεται η διαμάχη ΕΕ- Ρωσίας – Ανησυχία ενόψει του χειμώνα

Η τιμή για το γερμανικό προθεσμιακό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος, η οποία χθες ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 1.000 ευρώ/ MWh, υποχωρεί σήμερα κατά 26% ενώ το ολλανδικό φυσικό αέριο καταγράφει πτώση κατά 11%.

Αστάθεια και αβεβαιότητα

Οι τιμές παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς τις τελευταίες ημέρες εν μέσω της μείωσης των ροών από τη Ρωσία και της μεγάλης αβεβαιότητας. Η ρωσική Gazprom σχεδιάζει να κλείσει τον αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία για συντήρηση τριών ημερών από αύριο 31 Αυγούστου.

Και σήμερα, η γαλλική Engie ανακοίνωσε ότι η ρωσική Gazprom την ενημέρωσε ότι μειώνει άμεσα τις παραδόσεις φυσικού αερίου, λόγω διαφωνίας μεταξύ των μερών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων συμβάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παρέμβει βραχυπρόθεσμα για να μειώσει το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και έχει αυξήσει τους κινδύνους ύφεσης. Εν τω μεταξύ, οι χώροι αποθήκευσης στην περιοχή γεμίζουν γρήγορα , φέρνοντας κάποια ανακούφιση και αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσει η Ευρώπη τον χειμώνα με άφθονη προσφορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές