Ελάχιστοι εκτός Ινδίας γνώριζαν μέχρι πρότινος το όνομα Γκαουτάμ Αντάνι. Πλέον όσοι δεν τον γνωρίζουν, θα τον μάθουν, δεδομένου πως ο Ινδός επιχειρηματίας ήρθε από τα μετόπισθεν για να παρακάμψει μεγάλα ονόματα της δυτικής επιχειρηματικής σκηνής και να «προσγειωθεί» στη θέση του νούμερο τρία στην παγκόσμια κατάταξη των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.

Σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Billionaires, o 60χρονος μεγαλοβιομήχανος και επιχειρηματίας έγινε ο πρώτος Ασιάτης που κατάφερε να ανέβει στο top 3 της κατάταξης (κάτι που πολλοί περίμεναν ότι θα πετύχει κάποιος Κινέζος), πίσω μόνο από τους Αμερικανούς Ίλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος. Με περιουσία που υπολογίζεται στα 137,4 δισ. δολάρια έβγαλε την Ευρώπη από το ταμπλό, «ρίχνοντας» εκτός τριάδας τον Γάλλο μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό.

Διαβάστε επίσης: Πόσα χρήματα αρκούν για να κάνεις τη ζωή των ονείρων σου; 

Ράλι των μετοχών 

Η άνοδος αυτή ήρθε σαν αποτέλεσμα της επέκτασης της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας που με τη σειρά της οδήγησε σε ένα «τρελό» ράλι τις μετοχές του. Από τις έξι εισηγμένες εταιρείες του Adani Group, οι πέντε μετρούν άνοδο που ξεπερνά το 1.000% (ή και πολύ παραπάνω) από τον Απρίλιο του 2020, με αποτέλεσμα η περιουσία του ίδιου να εκτοξευτεί κατά 61 δισ. δολάρια μέσα στην τελευταία χρονιά. Η άνοδος αυτή είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη από ότι κατάφερε οποιοσδήποτε άλλος επιχειρηματίας της λίστας του Bloomberg.

Πρώτος στόχος για τον ίδιο ήταν η πρωτιά στο εσωτερικό της Ινδίας, κόντρα στον έτερο πολυεκατομμυριούχο της χώρας, τον Μουκές Αμπάνι, όμως γρήγορα άρχισε να «σκαρφαλώνει» θέσεις. Μόλις τον περασμένο μήνα δε, είχε εκτοπίσει τον Μπιλ Γκέιτς, που πλέον βρίσκεται μόλις στην 5η θέση. Όσον αφορά τον Αμπάνι, αυτός δεν βρίσκεται καν στη δεκάδα, αλλά στην 11η θέση.

Ραγδαία επέκταση

Μέσα σε λίγα χρόνια η Adani Group επεκτάθηκε ραγδαία σε πολλαπλούς κλάδους, από τα τσιμέντα, τον άνθρακα, το αλουμίνιο, το φυσικό αέριο και τα media έως τη διαχείριση λιμανιών και αεροδρομίων. Μάλιστα, πλέον αποτελεί την μεγαλύτερη ιδιωτική διαχειρίστρια εταιρεία λιμανιών και αεροδρομίων στην Ινδία, μαζί με την πρωτιά που έχει κατακτήσει στην εξόρυξη άνθρακα και τη διακίνηση φυσικού αερίου.

Πηγή: Bloomberg Billionaires Index

Αν και ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις πρώτες ύλες, με τις εταιρείες του Αντάνι να ακολουθούν τους εθνικούς στόχους, όπως καθορίστηκαν από την κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι, έχει γίνει προσπάθεια και για την στροφή στην καθαρή ενέργεια και τις ΑΠΕ.

Λόγω της κριτικής που ασκήθηκε στον όμιλο από ακτιβιστικές και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, η Adani δεσμεύτηκε στην επένδυση τουλάχιστον 70 δισ. δολαρίων σε project πράσινης ενέργειας, βάζοντας ως απώτερο στόχο να εξελιχτεί στον μεγαλύτερο παραγωγό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Έναν στόχο για τον οποίο έχει ήδη να προχωρά σε συνεργασίες και κοινοπραξίες με έτερους διεθνείς ομίλους, όπως η Warburg Pincus και η TotalEnergies.

H τελευταία μεγάλη συμφωνία του Ομίλου ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, με τον Αντάνι να εξαγοράζει το 29% του NDTV, ενός από τους κυριότερους ομίλους media της Ινδίας.

Η δημιουργία ενός μεγιστάνα

Γεννημένος το 1962, το ένα από τα επτά παιδιά μιας μικρομεσαίας οικογένειας (ο πατέρας του ήταν μικροέμπορος υφασμάτων), ξεκίνησε εμπορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Γκουτζαράτ, ωστόσο εγκατέλειψε τις σπουδές του στο δεύτερο έτος προκειμένου να εργαστεί. Δεν τελείωσε δε, ποτέ τις σπουδές του, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην κατέχει τίτλο σπουδών.

Η πρώτη του δουλειά ήταν στο Μουμπάι σε μια εταιρεία διαμαντιών, ωστόσο γρήγορα έφυγε για να δουλεύει για μια μικρή εταιρεία πλαστικών PVC που αγόρασε ο αδελφός του. Τα επόμενα χρόνια η επέκταση του σε νέους κλάδους, με τη δημιουργία νέων εταιρειών ήταν ραγδαία, ωστόσο το μεγάλο άλμα ήρθε από το 2020, όταν ανέλαβε το project για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο, από την ινδική SECI, ενώ την ίδια χρονιά εξαγόρασε και το 74% του διεθνούς αεροδρομίου του Μουμπάι, που είναι το δεύτερο κυριότερο της χώρας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους. Η γυναίκα του, που ήταν οδοντίατρος και αργότερα ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι επικεφαλής του Ιδρύματος Αντάνι που διαθέτει τεράστια ποσά κάθε χρόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Δύο φορές στη ζωή του έχει ξεφύγει από… “του Χάρου τα δόντια”. Η πρώτη ήταν κατά την απαγωγή του για λύτρα, το 1998, όταν ήδη ήταν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ινδίας και η δεύτερη ήταν στη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Μουμπάι, το 2008, καθώς ήταν στο ξενοδοχείο που έγινε μία από τις αιματηρές επιθέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή