Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 παρά μόνο τα τεχνολογικά προβλήματα που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σήμερα, μία ημέρα πριν από ακόμη μία προγραμματισμένη διακοπή λόγω εργασιών συντήρησης.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη ροή του αγωγού προς την Ευρώπη για τρεις ημέρες από αύριο Τετάρτη προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης σε μία και μόνο μονάδα άντληση στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Σε πτωτική τροχιά σήμερα οι τιμές

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι η Gazprom θα ξαναρχίσει να διοχετεύει αέριο μέσω του Nord Stream 1 μετά τις εργασίες συντήρησης, ο Πεσκόφ απάντησε: «Υπάρχουν διασφαλίσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τον εφοδιασμό».

Ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν κανονικές εργασίες συντήρησης και επισκευής, και δεν επιτρέπουν επίσης νόμιμη καταχώρηση της επιστροφής εξαρτημάτων και μηχανημάτων στους χώρους λειτουργίας τους», προσθέτοντας ότι «Δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για τη Ρωσία ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την εκδοχή της Μόσχας ότι οι αιτίες για τις διακοπές παροχής αερίου είναι τα προβλήματα στην τουρμπίνα και οι κυρώσεις. Η Γαλλία κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως «πολεμικό όπλο», καθώς η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις σε μία από τις κυριότερες γαλλικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την Engie.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή