Γερμανία και Γαλλία απορρίπτουν την πρόταση να απαγορευθεί πλήρως η είσοδος Ρώσων τουριστών ή επισκεπτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται σε κοινό κείμενο των δύο υπουργών Εξωτερικών, Ανναλένας Μπέρμποκ και Κατρίν Κολονά, «πρέπει να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους αξιοποίησης του σημαντικού μοχλού της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων». Το κείμενο αυτό μοιράστηκε στα υπουργεία Εξωτερικών των υπολοίπων 25 κρατών-μελών της ΕΕ ενόψει του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων, που  συνεδριάζει σήμερα και αύριο Τετάρτη στην Πράγα.

Διαβάστε επίσης – Ε.Ε.: Σκλήρυνση των όρων για τις τουριστικές βίζες στους Ρώσους αποφασίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών

Η μεταμορφωτική δύναμη της εμπειρίας

Η γαλλογερμανική θέση παραδέχεται ότι οι αιτήσεις για χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου που υποβάλλονται από πολίτες της Ρωσίας πρέπει να μελετώνται προσεκτικά για να αποτρέπονται κίνδυνοι για την ασφάλεια, ωστόσο τονίζεται ότι δεν πρέπει να υποτιμάται «η μεταμορφωτική δύναμη της εμπειρίας της ζωής σε δημοκρατικά συστήματα από πρώτο χέρι».

«Οι πολιτικές μας για τις βίζες πρέπει να το αντανακλούν αυτό και να επιτρέπουν διαπροσωπικές επαφές στην ΕΕ στους Ρώσους που δεν συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση», συνεχίζει το κείμενο, που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Σε ισχύ το τρέχον πλαίσιο

Το κείμενο επιχειρηματολογεί ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ το τρέχον νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει φοιτητές, καλλιτέχνες, επιστήμονες και επαγγελματίες να εισέρχονται στην ΕΕ, ανεξαρτήτως του εάν αντιμετωπίζουν πολιτικό διωγμό στη Ρωσία ή όχι.

Προειδοποιεί εναντίον της επιβολής εκτεταμένων περιορισμών στη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων και τονίζει πως είναι σημαντικό να μην αποξενωθούν οι μελλοντικές γενιές Ρώσων από την Ευρώπη.

Επιπλέον, προστίθεται στο έγγραφο, η απαγόρευση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κλιμάκωση των εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών αισθημάτων στη Ρωσία, όπου αρκετοί πολίτες τείνουν να συσπειρώνονται πίσω από τους πολιτικούς ηγέτες τους όταν θεωρούν πως δέχονται επίθεση ή μετατρέπονται σε θύματα αυτών που εκλαμβάνουν ως ρωσοφοβικές εξωτερικές δυνάμεις.

Το κείμενο της κοινής γερμανογαλλικής θέσης συντάχθηκε σε αντίδραση στον συνεχιζόμενο διάλογο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το εάν και κατά πόσον πρέπει να εμποδίζονται γενικά οι Ρώσοι να ταξιδεύουν για αναψυχή στη Γηραιά Ήπειρο, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Τείχος στις βίζες

Αναφορικά με τις τουριστικές βίζες, πληροφορίες κάνουν λόγο για μια συμφωνία επί της αρχής στο να τερματιστεί το πρόγραμμα που διευκολύνει την είσοδο και μετακίνηση Ρώσων πολιτών εντός της Ε.Ε. Αυτό πρακτικά σημαίνει πολύ μεγαλύτερη γραφειοκρατία για τους Ρώσους που θέλουν να ταξιδέψουν, καθώς και περισσότερα έξοδα, καθώς το κόστος θα ανέβει από τα 35 στα 80 ευρώ κατ’ άτομο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει καθολικό μπλόκο στις εκδόσεις βίζας, που θα είναι ουσιαστικά το επόμενο βήμα.

Ουσιαστικά ο τερματισμός των διευκολύνσεων ανοίγει το δρόμο προς την κατεύθυνση της ένταξης της τουριστικής βίζας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν και το πότε και αν θα γίνει αυτό, δεν είναι σαφές.

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους των κρατών μελών αναφορικά με το μέτρο. Η Τσεχία, η οποία είναι από τους… μπροστάρηδες του μέτρου έχοντας σταματήσει μονομερώς να εκδίδει βίζες στους Ρώσους, όπως έχουν κάνει ή έχουν ανακοινώσει πως μελετούν να κάνουν επίσης η Πολωνία, η Εσθονία και ευρύτερα οι χώρες της Βαλτικής, η Φινλανδία και η Δανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους