Με ισχυρές πιέσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς το ΧΑ δεν απέκρουσε τις ισχυρές ρευστοποιήσεις, απόρροια κυρίως του αρνητικού κλίματος που επικράτησε αργά την Παρασκευή στη Wall Street, μετά τις αυστηρές ανακοινώσεις του Προέδρου της Fed, Jerome Powell.

Ενδεικτικό της καθολικής επικράτησης των πωλητών ήταν αφενός το γεγονός ότι όλες οι μετοχές της μεγάλης και όλες της μεσαίας, εξαιρουμένης της ΕΥΑΠΣ, έκλεισαν με απώλειες, αφετέρου ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, μόνιμα κινούμενος σε αρνητική περιοχή.

Ο τραπεζικός κάδος υπέστη και τις βαρύτερες ζημίες, σχεδόν διπλάσιες της λοιπής αγοράς, με την ΠΕΙΡ να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής με -6,51%, ενώ και από το σύνολο της αγοράς, μόλις 14 διεσώθησαν έναντι 97 πτωτικών.

Ο ΓΔ έχασε εν ριπή οφθαλμού τις κοντινές στηρίξεις των 878 μονάδων που φύλαξε αρκετές συνεδριάσεις, και πλέον με αντίσταση τις 881, μπορεί να δει έως και τις 865, εν είδει μεσοπρόθεσμης στήριξης.

Είναι προφανές ότι ο ρυθμός δίδεται από τις ΗΠΑ, όπου και λαμβάνουν χώρα οι πρώιμες και σημαντικότερες ζυμώσεις σχετικά με το μείζον ζήτημα του πληθωρισμού, ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει γεγονότα που οδηγούν σε κρίση με μαθηματική ακρίβεια, μιας και υφίσταται τόσο η ενεργειακή αναστάτωση, όσο και η αδυναμία, σε αυτήν τη φάση, της ΕΚΤ να ενεργήσει στην καταστροφική άνοδο του δικού της ΔΤΚ.

Τέλος, στην αγορά ομολόγων, συνεχίζονται οι εκπτώσεις σε σοβαρές εκδόσεις όπως εκείνες των ΜΟΗ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και ομίλου ΓΕΚ, κάτι που συνάδει εξάλλου και με τις πιέσεις που δέχονται και τα περισσότερα κρατικά ομόλογα στον κόσμο λόγω της αυξητικής τάσης των επιτοκίων αναφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News