Κατά 0,4% υποχώρησε η ρωσική οικονομία κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat. Ωστόσο οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις, που είναι από τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάπτυξης, αυξήθηκαν κατά 7,8%.

Τα στοιχεία της Rosstat έρχεται να διαψεύσουν τα δυσοίωνα σενάρια Δυτικών οικονομολόγων που είχαν προβλέψει κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας φέτος λόγω των κυρώσεων. Οι κυρώσεις όντως καθήλωσαν την ρωσική οικονομία, η οποία οδεύει προς ύφεση, όμως το βάθος της επιβράδυνσης της δεν είναι τελικά τόσο μεγάλο, καθώς η εκτόξευση των τιμών των commodities διασφάλισαν αυξημένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Γιατί η οικονομία συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες

Σε δηλώσεις του προ ημερών, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αντρέι Μελούσοφ υποστήριξε πως συνολικά για τη χρονιά η υποχώρηση της ρωσικής οικονομίας θα κυμανθεί κάτω από το 3%.

Τα καλά και τα όχι τόσο καλά μαντάτα 

Σύμφωνα με την Rosstat, μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση, συμπληρώνοντας τη θεαματική αύξηση κατά 12,8% το πρώτο τρίμηνο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε ο βιομηχανικός τομέας, οι πρώτες ύλες και τα ορυχεία.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Πιο δύσκολη η βίζα για τους Ρώσους πολίτες 

Την ίδια ώρα, παρά και την έξοδο των ξένων επιχειρήσεων, η ανεργία δεν σημείωσε αύξηση. Αντιθέτως παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 3,9%. Αν και οι πραγματικοί μισθοί, προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, συρρικνώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

Πτωτικά κινούνται και οι λιανικές πωλήσεις, που τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 8,8% σε ετήσια βάση, μετά και την πτώση ύψους 9,6% τον Ιούνιο.

Σε σταθερή καθοδική τροχιά βρίσκεται και ο τιμάριθμος με τις τιμές καταναλωτή να συμπληρώνουν οκτώ εβδομάδες κάμψης, ανοίγοντας το δρόμο για επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή