Λιγότερο από 3% θα συρρικνωθεί η ρωσική οικονομία το 2022, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Αντρέι Μπελούσοφ. Ο λόγος, κατά τον ίδιον, είναι η ισχυρή αγορά εργασίας που συμβάλλει στην απορρόφηση των επιπτώσεων από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπελούσοφ δήλωσε ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί «λίγο περισσότερο από 2%» φέτος, ενώ εκτιμά ότι το 2023 η μείωση δεν θα ξεπεράσει το 1%.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Γιατί η οικονομία συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων

Αρκετοί οικονομολόγοι προέβλεπαν κατάρρευση του ΑΕΠ κατά 15% φέτος, λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και οι οποίες αποσκοπούσαν στον ακρωτηριασμό της ρωσικής οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις τους διαψεύτηκαν και από τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Rosstat για την πορεία της ρωσικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς ανακοίνωσε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 4% σε ετήσια βάση.

Δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί από το πρακτορείο Reuters, μεταξύ οικονομικών αναλυτών, κατέληγε στην εκτίμηση πως η υποχώρηση για το ρωσικό ΑΕΠ θα φτάσει στο 7% σε ετήσια βάση το διάστημα Απρίλιο με Ιούνιο, μετά την ενίσχυση του κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο.

Η αντίστοιχη δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν πιο μετριοπαθής, καταλήγοντας σε έναν μέσο όρο υποχώρησης κατά 4,7% σε ετήσια βάση.

Τέλος, υπερτριπλασιάστηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της  σε σχέση με πέρυσι, καθώς διευρύνθηκε σε σχεδόν 167 δισ. δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή