Δύο μήνες νωρίτερα από τον αρχικό στόχο, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες πλέον κατά 80%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+).

Η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μόνες χώρες που έχουν γεμίσει όλες τις δεξαμενές φυσικού αερίου τους στο 100% και ακολουθεί η Πολωνία με 99% και η Σουηδία με λίγο πάνω από το 90%. Η Γερμανία, φουλάρει επίσης ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, με το ποσοστό πληρότητας να ξεπερνά το 83%.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Εντείνεται η διαμάχη ΕΕ- Ρωσίας – Ανησυχία ενόψει του χειμώνα

Ωστόσο, η επιτυχής αυτή προσπάθεια να γεμίσουν οι αποθήκες, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, δεν εγγυώνται ότι η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Μάλιστα, αναλυτές προειδοποιούν ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας που θα κρίνει την ενεργειακή ασφάλεια αυτό το χειμώνα, θα είναι αν οι χώρες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση αρκετά, ώστε τα αποθέματα να φτάσουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Σύμφωνα με την Aurora Energy Research, οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου θα μπορούσε να καλύψουν τη ζήτηση στην καλύτερη περίπτωση, για περίπου τρεις μήνες, . Στη Γερμανία το αποθηκευμένο αέριο θα μπορούσε να εξαντληθεί σε περίπου 80 έως 90 ημέρες.

Διαβάστε επίσης – Κίνα: Σανίδα σωτηρίας προς την Ευρώπη – Στα ύψη οι μεταπωλήσεις LNG

Το μαρτύριο της σταγόνας

Η Μόσχα συνεχίζει το «μαρτύριο της σταγόνας», διακόπτοντας από σήμερα έως και τουλάχιστον τις 3 Σεπτεμβρίου την ροή μέσω του Nord Stream 1, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης. Και στην ΕΕ υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το αν τελικά και πότε θα ξανανοίξουν οι στρόφιγγες.

Σε αντίθεση με τη 10ήμερη συντήρηση του Nord Stream 1 τον περασμένο μήνα, οι επικείμενες εργασίες ανακοινώθηκαν λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα και εκτελούνται από την Gazprom και όχι από τη Nord Stream AG, εστιάζοντας στην τελευταία τουρμπίνα λειτουργίας στο σταθμό.

Παράλληλα, η Ρωσία έχει επίσης διακόψει πλήρως τον εφοδιασμό στη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Πολωνία και μείωσε τις ροές μέσω άλλων αγωγών.

«Δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων μηνών, πιστεύουμε ότι η αγορά μπορεί να αγνοήσει τα σχόλια της Gazprom και να αρχίσει να εξετάζει εάν ο αγωγός μπορεί να μην επιστρέψει σε λειτουργία ή τουλάχιστον μπορεί να καθυστερήσει για οποιονδήποτε δεδομένο λόγο», δήλωσε ο Biraj Borkhataria, Αναπληρωτής Διευθυντής. Ευρωπαϊκής Έρευνας στη Royal Bank of Canada.

Διαβάστε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: Να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από το φυσικό αέριο

Το κλείσιμο της «στρόφιγγας» αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Διακοπή των παραδόσεων στην Engie

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την γαλλική εταιρεία Engie λόγω αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», ανέφερε ο ρωσικός όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο Telegram.

Προβληματισμός και φόβοι

«Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση κρίσης, η μείωση της ζήτησης θα είναι ακόμη πιο σημαντική από την αποθήκευση», δήλωσε στο Reuters η Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Bruegel.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών ICIS, που δημοσιεύει το  Reuters, αν οι χώρες αποτύχουν να μειώσουν τη χρήση του καυσίμου, οι αποθήκες θα έχουν αδειάσει μέχρι τον  Μάρτιο, ακόμη και σε ένα σενάριο όπου το ρωσικό αέριο, έστω και σε περιορισμένες ποσότητες θα συνεχίσει να ρέει όλο το χειμώνα και ο καιρός δεν θα είναι ασυνήθιστα κρύος.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι συνεχείς μειώσεις της ζήτησης φυσικού αερίου στην κλίμακα που απαιτείται δεν έχουν συμβεί, παρά το γεγονός ότι πολλές βιομηχανίες αναγκάστηκαν από τις έκτακτες τιμές του φυσικού αερίου να περιορίσουν την παραγωγή τους – ένα φαινόμενο που επηρεάζει τώρα τα δύο τρίτα της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Ιουλίου να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα από τα μέσα χειμερινά επίπεδα το 2017-2021. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του Αυγούστου ήταν 11% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με το ICIS.

Η χρήση φυσικού αερίου στη γερμανική βιομηχανία μειώθηκε κατακόρυφα κατά 21% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2018-2021, αλλά πριν από αυτό κανένας άλλος μήνας δεν είχε  μείωση μεγαλύτερη του 14%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης