Στην έγκριση της χρήσης των νέων εμβολίων κατά της Όμικρον προχώρησε η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή του European Medicines Agency (EMA), μετά και τη θετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής φαρμάκων του οργανισμού που συνεδρίασε νωρίτερα. Σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει χθες και η αμερικανική αρχή του FDA.

Η έγκριση αφορά τα τροποποιημένα εμβόλια της Moderna και της κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech, που είναι εμβόλια τεχνολογίας mRNA και τα οποία ανασχεδιάστηκαν για να καλύπτουν, όχι μόνο τον αρχικό κορωνοϊό αλλά και τις υποπαραλλαγές BA.4/BA.5 της Όμικρον, που τους τελευταίους μήνες συνιστούν την πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid 

Οι επιστήμονες του ΕΜΑ έκριναν πως τα τροποποιημένα εμβόλια προσφέρουν μια ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση τόσο έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού όσο και των υποπαραλλαγών της Όμικρον.

Χρήση στους άνω των 12 ετών 

Το νέο εμβόλιο θα αφορά μια και μόνο ενισχυτική δόση για όλους όσους είναι άνω των 12 ετών.

Πάντως, η τελική απόφαση για την ένταξη των νέων σκευασμάτων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε. ανήκει τυπικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει το αν θα επιτρέψει την κυκλοφορία των νέων εμβολίων στην αγορά της Ένωσης, κάτι που ωστόσο θεωρείται απλά… τυπικό μετά το «ναι» του ΕΜΑ.

Θυμίζουμε πως η αρμόδια βρετανική αρχή ήταν η πρώτη διεθνώς που ενέκρινε τη χρήση των νέων εμβολίων, στα μέσα Αυγούστου, με στόχο να ξεκινήσει το νέο κύμα εμβολιασμών νωρίς, πριν το χειμώνα. Μια κίνηση που αναπόφευκτα αύξησε την πίεση προς τις έτερες διεθνείς αρχές. Χθες την έγκριση του έδωσε και η αμερικανική εποπτική αρχή του FDA, κάνοντας λόγο επίσης για ανάγκη ενίσχυσης του πληθυσμού πριν το χειμώνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης