
Με συμμάχους την καλή ποιότητα και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες συνεχίζεται απρόσκοπτα από τους αγρότες η εισκόμιση βιομηχανικής ντομάτας στα δύο εργοστάσια στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Πρόκειται για μια δυναμική καλλιέργεια που οι παραγωγοί παρά τις αντιξοότητες, που έχουν αντιμετωπίσει την έχουν στηρίξει σε μεγάλο βαθμό με την παραγωγή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα ξεπεράσει φέτος τους 100.000 τόνους (ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι).
Διαβάστε επίσης: Ξηρασία: Η έλλειψη νερού απειλεί την ντομάτα και τα υποπροϊόντα της και στέλνει στα ύψη τις τιμές
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος επισκέφθηκε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Καταράχι του δήμου Πύργου και συνομίλησε με παραγωγούς για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν ενώ όπως τόνισε απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, που θα στηρίξουν μελλοντικά το προϊόν.
Οι παραγωγοί επέμειναν ότι η βιομηχανική ντομάτα πρέπει να στηριχτεί με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης και τα επόμενα χρόνια αφού παρέχει ασφάλεια στον καλλιεργητή λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής αλλά και των ζημιών στη φυτικό κεφάλαιο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο κ. Βασιλόπουλος σχολίασε ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι ολοκληρωτικός με συγκεκριμένα μέτρα εκτός από την διατήρηση της συνδεδεμένης, την παραχώρηση κρατικής γης τουλάχιστον για μια 5ετία σε δικαιούχους, ευέλικτη πολιτική άρδευσης και προβολή-ανάδειξη του προϊόντος σε νέες αγορές με την στήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας .
Ο αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ακόμα ότι ένα συμβολαιακό προϊόν όπως η βιομηχανική ντομάτα παρέχει εισόδημα όχι μόνο στον παραγωγό άλλα και στην αλυσίδα των επαγγελματιών, που ασχολούνται κάθε χρόνο με την καλλιέργεια όπως μεταποιητές, μεταφορείς, εμπόρους εφοδίων – εργαλείων, φυτωριούχους, και εργατικό δυναμικό: «Έχουμε μια εξαιρετικά δυναμική καλλιέργεια στην περιφέρειά μας, που οφείλουμε να την στηρίξουμε και φέτος το είδαμε ξεκάθαρα παρά την αρχική τάση εγκατάλειψης στρεμμάτων οι παραγωγοί μας καλλιέργησαν βιομηχανική ντομάτα».


Latest News

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ