Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δρομολογηθεί το σχέδιο για την επιτάχυνση της χορήγησης νέου δανείου ύψους 5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. προς την Ουκρανία, καθώς μετά από μήνες διαπραγματεύσεων η σημερινή συνάντηση έστειλε… σήμα για επικείμενη επίτευξη συμφωνίας.

Ο νέος γύρος των συνομιλιών για τη στήριξη της Ουκρανίας έδειξε πως, πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της Ένωσης είναι πρόθυμα να εγκρίνουν το πακέτο των 5 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα αντλούν από τις αγορές, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εγγύηση των κρατών μελών.

Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν ποντάρει στο όπλο του χειμώνα για να λυγίσει την Ευρώπη 

Τα κονδύλια είναι τμήμα του ευρύτερου πακέτου των 9 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί να προσφέρει η Ένωση προς την Ουκρανία, για να στήριξη των οικονομικών της.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν εγκρίνει μια πρώτη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ για την μακροπιστωτική στήριξη της χώρας, όμως κατόπιν προέκυψαν διαφωνίες για την απελευθέρωση των υπόλοιπων χρημάτων.

Κάποιες χώρες, μεταξύ τους και η Γερμανία, εξέφραζαν ενστάσεις για την παραχώρηση τόσων υψηλών δανείων με ευρωπαϊκές εγγυήσεις προς μια χώρα σε πόλεμο, που δεν θα μπορούσε εύκολα να τα αποπληρώσει. Οι ίδιες φωνές προήγαγαν καλύτερα την προσφορά βοήθειας μέσω επιδοτήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή