Ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε 3.000 τόνους καλαμποκιού από την Ουκρανία στο πλαίσιο της εξαγωγικής συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, προσάραξε στα στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας την Πέμπτη, διακόπτοντας την κυκλοφορία των πλοίων μέσω της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη και μια ναυτιλιακή εταιρεία.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης είπε ότι το μήκους 173 μέτρων «Lady Zehma» προσάραξε μετά από βλάβη στο πηδάλιο γύρω στις 18:00 GMT. Κανείς δεν τραυματίστηκε και το Λιμενικό έσπευσε αμέσως στο σημείο.

Όπως αναφέρει το Reuters, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Κοινό Κέντρο Συντονισμού – που διευθύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία μετά την επίτευξη συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών – δήλωσε ότι το Lady Zehma αφέθηκε να αναχωρήσει από το λιμάνι Chornomorsk της Ουκρανίας για τη Ραβέννα της Ιταλίας, με 3.000 τόνους καλαμποκιού.

Διαβάστε επίσης: Κάθετη αύξηση κατά 400% στα τέλη διέλευσης από τον Βόσπορο

Συνεργασία

Κυβερνήσεις και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για να φέρουν τρόφιμα και λιπάσματα από τη Ρωσία καθώς και σιτηρά από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη τον Ιούλιο. Αυτό δήλωσε προ ημερών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το άλλο μέρος αυτής της συμφωνίας-πακέτου είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, τα οποία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι σημαντικό να συνεργαστούν όλες οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας για να τα φέρουν στην αγορά.»

«Η εξαγωγή περισσότερων τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ηρεμία των αγορών εμπορευμάτων και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές», ανέφερε ακόμα ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: Συρία: Στην Ταρτούς το πρώτο πλοίο με σιτηρά από την Ουκρανία

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Αυγούστου, από την Ουκρανία είχαν εξαχθεί μέσω της Μαύρης Θάλασσας περισσότεροι από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά.

Ο ΟΗΕ διευκρίνισε ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας στα τέλη του περασμένου μήνα για επανέναρξη των εξαγωγών, έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις. Και πρόσθεσε ότι 21 πλοία αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και 15 πέρασαν το στενό με κατεύθυνση προς τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία