Μπορεί η ρωσική οικονομία να μην έχει υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά από τον πόλεμο και τις κυρώσεις χάρη στα υψηλά έσοδα από τα commodities, όμως το ίδιο δεν ισχύει για τις ρωσικές τράπεζες. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι απώλειες για τις ρωσικές τράπεζες φτάνουν το 1,5 τρισ. ρούβλια, ήτοι 25 δισ. δολάρια.

Αιτία στάθηκαν οι κυρώσεις που στέρησαν από τις τράπεζες της χώρας το δικαίωμα να κάνουν συναλλαγές σε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα. Αυτό οδήγησε σε απομείωση του χαρτοφυλακίου τους και απώλειες από τα συναλλαγματικά swap.

Διαβάστε επίσης: Μόλις κατά 0,4% συρρικνώθηκε η ρωσική οικονομία το α’ εξάμηνο 

Πρόκειται για την πρώτη ζημιά για τον ρωσικό τραπεζικό κλάδο εδώ και επτά χρόνια.

Την αποκάλυψη έκανε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ντμίτρι Τουλίν σε συνέντευξη του στη ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα RBC.

Ζημιές, αλλά χωρίς… κανόνια

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξήγησε ο Τουλίν, ότι το 40% των συστημικά σημαντικών τραπεζών της χώρας κατέγραψαν μεγάλες ζημιές κατά το πρώτο μισό του έτους. Ωστόσο επεσήμανε πως παρά τις ζημιές αυτές η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζών δεν προχώρησαν σε παραβιάσεις των αυστηρών μέτρων που επέβαλε η κεντρική τράπεζα προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά.

Ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας υποστήριξε πως οι κυρώσεις κατέστησαν «προβληματικό» για τις ρωσικές τράπεζες να προχωρήσουν σε συναλλαγές ακόμη και με «τοξικά νομίσματα», ακόμη και αν αυτά δεν επηρεάζονταν από τις κυρώσεις.

Πάντως, ο ίδιος σχολίασε πως η αγορά τα… έβγαλε πέρα χωρίς απώλειες, καθώς οι ρωσικές τράπεζες είχαν 7 τρισ. ρούβλια σε αποθέματα. Μάλιστα, για το λόγο αυτό η κεντρική τράπεζα δεν αναμένει επανάληψη των ημερών της κρίσης του 2014-17, όταν αναγκάστηκε να παρέμβει για να προστατέψει το κοινό, καθώς κλυδωνίζονταν εκατοντάδες τράπεζες με χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Σημειωτέον πως η κεντρική τράπεζα σταμάτησε να δημοσιοποιεί στοιχεία για τον τραπεζικό κλάδο μετά την έναρξη του πολέμου, οπότε τα στοιχεία που έδωσε ο Ταλίν είναι τα πρώτα από στέλεχος της Τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή