Ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας της Electricite de France (EDF) θα προχωρήσει στην επανέναρξη του συνόλου των πυρηνικών μονάδων που διαθέτει, μέσα στο χειμώνα, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, καθιστώντας σαφή την πίεση που ασκούν οι αρχές προς την εταιρεία, ώστε να μεγιστοποιήσει τα επίπεδα παραγωγής της.

Τουλάχιστον οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες της εταιρείες έχουν σταματήσει να λειτουργούν τους τελευταίους μήνες για διάφορους λόγους, λόγω τεχνικών προβλημάτων, λόγω προβλημάτων διάβρωσης ή και λόγω έλλειψης νερού, καθώς η εκτεταμένη ξηρασία «στέγνωσε» τα ποτάμια της χώρας. Όμως, δεδομένου πως ο επικείμενος χειμώνας προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος με ανοιχτό τον κίνδυνο η Ρωσία να κόψει τελείως τις ροές, η γαλλική κυβέρνηση θέλει να βεβαιωθεί ότι όλες οι μονάδες παραγωγής ρεύματος θα λειτουργούν.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Πρόθυμες να βοηθήσουν για να αποφευχθούν υποχρεωτικές διακοπές το χειμώνα δηλώνουν οι επιχειρήσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο καλοκαίρι, η χώρα υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε εισαγωγές ρεύματος, ενώ συνήθως είναι αυτή που εξάγει προς τους γείτονες της.

«Η EDF έχει δεσμευτεί πως θα επαναλειτουργήσει όλες τις μονάδες για το χειμώνα» δήλωσε σήμερα η υπουργός Ανιές Πανιέ-Ρινασέρ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα έχει την εταιρεία στο μικροσκόπιο και θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο ειδικά σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων διάβρωσης που έχουν προκύψει σε κάποιους αντιδραστήρες.

Μόλις πριν μία εβδομάδα, η EDF είχε ανακοινώσει πως παρατείνει, για αρκετές εβδομάδες, το κλείσιμο τεσσάρων αντιδραστήρων λόγω των προβλημάτων διάβρωσης που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη.

Θυμίζουμε πως η Γαλλία εξαρτάται σε ποσοστό 70% από την πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα. Με τις παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας των μονάδων, η συνολική παραγωγή φέτος αναμένεται να κινηθεί στα κατώτερα δυνατά επίπεδα στα 280 με 300 TWh.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης