Σχεδόν διπλάσιο θα είναι το καθαρό κόστος των εισαγωγών ενέργειας και αναμένεται να αγγίξει τα 99,5 δισ. δολάρια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ντανιέλε Φράνκο, προειδοποιώντας ότι η Ρώμη δεν μπορεί να δαπανά επ’ αόριστον για να απαλύνει το πλήγμα στην οικονομία.

Η Ιταλία εισάγει τα τρία τέταρτα της ενέργειας που καταναλώνει, γεγονός που την καθιστά ιδαίτερα ευάλωτη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση. Επιπλέον το υψηλό δημόσιο χρέος της δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Ποια μέτρα έχουν λάβει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εγκριθούν τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Θα είναι το έβδομο πάκετο βοήθειας που θα προστεθεί στα προηγούμενα έξι συνολικής αξίας 52 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Φράνκο. «Το να συνεχίσουμε να αντισταθμίζουμε, τουλάχιστον εν μέρει, την αύξηση των τιμών της ενέργειας μέσω των δημόσιων οικονομικών είναι πολύ δαπανηρό και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κάνουμε αρκετά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας εξήγησε ότι βασικό να γίνουν παρεμβάσεις μιας και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου εν μέσω συρρίκνωσης των ρωσικών εξαγωγών έχει οδηγήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλότερα επίπεδα.« Αυτό που έχει σημασία είναι να επανέλθει η τιμή του φυσικού αερίου και της ενέργειας σε βιώσιμα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά.

Η αύξηση του κόστους των εισαγωγών ενέργειας κατάα περίπου 60 δισ. ευρώ, που αναμένεται το 2022 αντιστοιχεί σε περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και θα εξαλείψει το καθαρό πλεόνασμα στις εμπορικές συναλλαγές της Ιταλίας, προειδοποιεί ο Φράνκο, προσθέτοντας ότι «μεταφέρουμε στο εξωτερικό ένα σημαντικό μέρος της αγοραστικής μας δύναμης»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή