Μεγάλη άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου αφότου η Ρωσία διέκοψε τη ροή στον μεγαλύτερο αγωγό της – Nord Stream 1- προς την Ευρώπη επ’ αόριστον, βυθίζοντας την Eυρώπη ακόμα πιο βαθιά στην κρίση και απειλώντας τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ με ύφεση και επιβολή περιορισμών στην ενέργεια.

Τα futures του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg, εκτινάχθηκαν έως και κατά 35%, καθώς η Gazprom αποφάσισε την τελευταία στιγμή αργά την Παρασκευή να μην θέσει ξανά σε λειτουργία τον κρίσιμο αγωγό Nord Stream 1, μετά από τρεις ημέρες συντήρησης. H ροή αερίου επρόκειτο να ξεκινήσει ξανά το Σάββατο, αλλά η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε διαρροή πετρελαίου σε έναν αεριοστρόβιλο που βοηθά στην άντληση του καυσίμου στον αγωγό. Επιπλέον, δεν έδωσε καμιά πληροφορία για το πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για την επιδιόρθωση της βλάβης που ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:  Σαρλ Μισέλ: Υπέρ του πλαφόν σε ρεύμα – αέριο στον απόηχο της επίθεσης στη φον ντερ Λάιεν

Το ολλανδικό φυσικό αέριο πρώτου μήνα, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ήταν 26% υψηλότερο, στα 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 8:01 π.μ. στο Άμστερνταμ, περίπου 400% πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τιμή.

Προσπάθεια αποτροπής φαινομένων τύπου «Lehman» στην ενέργεια

Οι πολιτικοί της Ευρώπης προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για τη διακοπή και τώρα σπεύδουν να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης. Η Σουηδία και η Φινλανδία δημιούργησαν backstops το Σαββατοκύριακο για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που δίνουν μάχη με τις απαιτήσεις ασφάλειας, σε μια προσπάθεια αποτροπής σκηνικών τύπου «Lehman» στην ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χρειάζεται να βάλει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συζητήσουν μια σειρά από ριζοσπαστικές προτάσεις για τον περιορισμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης την Παρασκευή — συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων στις τιμές του φυσικού αερίου και της αναστολής των συναλλαγών παραγώγων ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για την προοπτική μιας ρωσικής διακοπής και έχει ένα απόθεμα ασφαλείας για τουλάχιστον ένα μέρος του χειμώνα. Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί μόλις μειωθούν τα αποθέματα, ειδικά πιο κοντά στο τέλος της περιόδου θέρμανσης ή εάν η ήπειρος πληγεί από ισχυρό κύμα ψύχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή