Η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο και η εξασφάλιση πιστωτικών γραμμών έκτακτης ανάγκης για τις ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που θα βρεθούν στο «τραπέζι» της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από έγγραφο που είδε το Reuters.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επείγοντα μέτρα σε όλο το μπλοκ για να ανταποκριθούν στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, μετά και την επ’ αόριστον διακοπή από τη Ρωσία των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Στο έγγραφο που είδε το Reuters αναφέρεται ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν επιλογές όπως ένα ανώτατο όριο τιμών στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η «πανευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή στήριξης»

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο να προσφέρουν επείγουσα «πανευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή στήριξης» για τους συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλές απαιτήσεις περιθωρίου κέρδους, αναφέρεται στο έγγραφο που συντάχθηκε από την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ήδη Φινλανδία και Σουηδία ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν ενδεχόμενη κατάρρευσή τους.

Οποιαδήποτε πολιτική έκτακτης ανάγκης της ΕΕ θα πρέπει πιθανότατα να αποτελέσει εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία σύνταξης προτάσεων για τη συγκράτηση της ανόδου των τιμών του ρεύματος.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηρίων ενέργειας, καθώς και μια προσωρινή αναστολή των ευρωπαϊκών αγορών παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προκύπτει από το έγγραφο.

Φυσικό αέριο: Προς νέα εκτόξευση της τιμής τη Δευτέρα λόγω Nord Stream

Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να σημειώσει νέα άνοδο τη Δευτέρα, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει απ’ αόριστον τις ροές μέσω του Nord Stream 1.

Με τις τιμές να κινούνται ήδη σε δυσθεώρητα ύψη, το άνοιγμα των αγορών αύριο εντείνει τους φόβους των Ευρωπαίων, ότι η επιβολή δελτίου στην ενέργεια μπορεί να αποτελέσει πραγματικότητα – όπως σημειώνει το Reuters.

Ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, παρείχε ιστορικά περίπου το ένα τρίτο του αερίου που εξάγεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά ήδη λειτουργούσε μόλις στο 20% της δυναμικότητας πριν διακοπούν οι ροές την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.

Οι προσδοκίες ήταν υψηλές ότι ο κρατικά ελεγχόμενος ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom θα επανεκκινήσει τις ροές στο 20% μετά την τελευταία διακοπή για λόγους συντήρησης, με αποτέλεσμα οι τιμές αναφοράς του ολλανδικού TTF φυσικού αερίου να υποχωρήσουν κατά περίπου 40% από το υψηλό ρεκόρ της 26ης Αυγούστου και να κλείσουν λίγο πάνω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης