Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επαναληφθούν πλήρως έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά για την αδυναμία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Διαβάστε επίσης: Γόρδιος Δεσμός η ενέργεια – Οι επιλογές της Ευρώπης για τον δύσκολο χειμώνα

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης.». Κατηγόρησε δε τον Καναδά για το γεγονός ότι δεν προέβη στην επισκευή των γερμανικής κατασκευής τουρμπινών, παρότι η γερμανική κυβέρνηση και η ΕΕ αμφισβήτησαν την τεχνική αιτιολόγηση του προβλήματος.

Τα σχόλια του Πεσκόφ ήταν η πιο αυστηρή απαίτηση του Κρεμλίνου να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ήπειρο.

Διαβάστε επίσης: Σκρέκας προς βιομηχανίες: Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου

Gazprom και τεχνική βλάβη

Η Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω τεχνικής βλάβης ενώ για την αδυναμία επισκευής του προβλήματος επικαλέστηκε τις κυρώσεις που έχουν απιβληθεί από τη Δύση.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ειδικά για να επιτραπεί η επισκευή των στροβίλων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «εξοπλίζει» τις εξαγωγές ενέργειας της.

Oι ρώσοι αξωματούχοι εδώ και εβδομάδες εκφράζουν ανοιχτά την ελπίδα τους ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε υποχώρηση της στήριξης που η Δύση παρέχει στην Ουκρανία. «Προφανώς η ζωή γίνεται χειρότερη για πολίτες, επιχειρηματίες και εταιρείες στην Ευρώπη» είπε δηκτικά ο Πεσκόφ. Ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ κατηγόρησε την Γερμανία που στέλνει όπλα στην Ουκρανία λέγοντας για τους δυτικούς ότι «κήρυξαν υβριδικό πόλεμο στη Ρωσία»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή