H ελληνική κινηματογραφία φάνηκε ότι έχει πάρα πολλούς φίλους στο πάρτι που συνδιοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο στο ξενοδοχείο Quattro Fontane.

Στην εκδήλωση έγινε το αδιαχώρητο αποδεικνύοντας ότι οι δύο θεσμοί έχουν καλές διασυνδέσεις με εκπροσώπους της παγκόσμιας κινηματογραφικής αγοράς. Από πλευράς ΕΚΚ ήταν εκεί οι κυρίες Ηλιάνα Ζακοπουλου και Αθηνά Καλκοπούλου και από πλευράς ΦΚΘ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ανάμεσα στους καλεσμένους σε θέσεις κλειδιά σε ότι αφορά τον κινηματογραφικό χώρο κυρίως της Ευρώπης, ήταν ο Ντένις Ρου διευθυντής του European Film Market του φεστιβάλ Βερολίνου, ο Κάρελ Οχ καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, η Σιμόν Μπάουμαν διευθύντρια της German Films, ο Φρεντερίκ Μπουαγιέ διευθυντής του φεστιβάλ της Tribeca στη Νέα Υόρκη, ο Ελάντ Σάμορζικ διευθυντής του φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ, και ο Αλεξάντερ Λονγκ που εκπροσωπούσε το Netflix σε ότι αφορά την Ελλάδα.

Μπορεί από πλευράς ταινιών η χώρα μας να μην είχε φέτος την δυναμική παρουσία άλλων χρόνων, όμως ήταν εκεί. Το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ που γύρισε η Ιταλίδα φιλέλληνας Τζουλια Αμάτι στην Ελλάδα, «Χρήστος το τελευταίο παιδί» παρουσιάστηκε με επιτυχία στο παράλληλο τμήμα της Μόστρα, Giornate degli Autori.

Είναι η ιστορία του Χρήστου, του τελευταίου παιδιού που έχει απομείνει στο νησί Αρκοί και έρχεται αντιμέτωπο με το δίλημμα να παραμείνει στο νησί και να συνεχίσει την δουλειά του βοσκού ή να συνεχίσει την εκπαίδευσή του εκτός νησιού; Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Ειδικό Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Covid-19 του ΥΠΠΟΑ μέσω του ΕΚΚ και είναι συμπαραγωγή της εταιρείας Bad Crowd με παραγωγούς τους Nίκο Μουστάκα και Νάνσυ Κοκολάκη οι οποίοι εξασφάλισαν χρηματοδότηση και από την Ιταλία και την Γαλλία.

Την παγκόσμια πρεμιέρα της την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο διαγωνιστικό τμήμα Orizzonti έκανε η ταινία μυθοπλασίας «Προς τον Βορρά» (Το the North) του ρουμάνου Μινχάι Μινκάν. Θέμα της η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε έναν Φιλιππινέζο ναύτη και έναν Ρουμάνο λαθρεπιβάτη κρυμμένο σε κοντέινερ του πλοίου στο οποίο ο πρώτος εργάζεται. Η ταινία είναι μια μειοψηφική συμπαραγωγή του ΕΚΚ με συμπαραγωγό τον Κωνσταντίνο Βασίλαρο και την εταιρεία παραγωγής Studio Bauhaus.

Ανάμεσα στους θαμώνες του πάρτι του Σαββάτου ήταν επίσης οι σκηνοθέτες Γιώργος Ζώης και Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη καθώς τα νέα κινηματογραφικά σχέδιά τους, «Arcadia» (του Ζώη) και «Titanic Ocean» (της Κοτζαμάνη) παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα Venice Production Bridge που έλαβε χώρα στο φεστιβάλ από την Παρασκευή 2 ως την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου. Τέλος, παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης αρκετοί επιμελητές της Μπιενάλε λόγω του ελληνικού περιπτέρου, καλλιτέχνις του οποίου είναι η Λουκία Αλαβάνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus