Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), θα συναντηθούν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διπλωματία.

«Σε λιγότερο από 10 μέρες, θα γίνει νέα συνάντηση των ηγετών μας στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης» δήλωσε στο ΑFP ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κίνα Αντρέι Ντενίσοφ, και πρόσθεσε ότι οι δύο πρόεδροι «έχουν πολλά θέματα να συζητήσουν, τόσο για τα διμερή ζητήματα όσο και για τα διεθνή προβλήματα».

Διαβάστε επίσης: Δολάριο τέλος ! – Νομισματική αντεπίθεση από Ρωσία και Κίνα, αρχιστράτηγος το γουάν

Η σύνοδος κορυφής του SCO θα γίνει στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στην Σαμαρκάνδη, στο νοτιοανατολικό Ουζμπεκιστάν, που είναι πλούσια σε ιστορικά μνημεία και βρίσκεται στον παλιό Δρόμο του Μεταξιού.

Ο οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στην δυτική επιρροή, συσπειρώνει την Κίνα, τη Ρωσία, τέσσερα κράτη της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν) όπως και την Ινδία και το Πακιστάν.

«Αυτή η σύνοδος κορυφής υπόσχεται να είναι ενδιαφέρουσα, καθώς θα είναι η πρώτη πραγματική σύνοδος (δηλαδή με φυσική παρουσία) μετά την πανδημία», σημείωσε ο Ντενίσοφ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ότι «δεν έχει καμία πληροφορία να δώσει προς το παρόν».

Σιγή από το Πεκίνο

«Οι αρχηγοί κρατών της Κίνας και της Ρωσίας διατηρούν στενές σχέσεις με διάφορα μέσα», περιορίστηκε να δηλώσει στο AFP.

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο επιβεβαιώνει εν γένει την τελευταία στιγμή για τις μετακινήσεις του προέδρου, ενώ πρόκειται για το πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο Τζινπίνγκ μετά την πανδημία.

Οι  δύο πρόεδροι  είχαν συναντηθεί στο Πεκίνο, με αφορμή την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, είκοσι ημέρες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Είχαν τότε υπογράψει δήλωση με την οποία καλούσαν σε μια «νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις».  Επιπλέον, ζητούσαν να δοθεί τέλος στην ηγεμονία των ΗΠΑ και καταδίκαζαν τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ και των Aukus (Αυστραλία, Βρετανία και ΗΠΑ).

Αδύνατο

Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η Κίνα έχει δείξει την υποστήριξή της στη Ρωσία, η οποία πλήττεται από όλες τις πλευρές από τις δυτικές κυρώσεις. Η Μόσχα, σε αναζήτηση υποστήριξης, αγορών και προμηθευτών, δηλώνει από την πλευρά της ότι θα στραφεί προς την Ασία.

Ο πρόεδρος Πούτιν χαιρέτισε ως εκ τούτου σήμερα τον «αυξανόμενο ρόλο» της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού στις υποθέσεις του κόσμου απέναντι σε μια Δύση σε παρακμή. Έκρινε επίσης ότι είναι «αδύνατο» να απομονωθεί η Ρωσία.

Η πιθανολογούμενη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιηθεί μερικές εβδομάδες πριν από το 20ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), το οποίο συνιστά θεμελιώδες πολιτικό γεγονός και διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια στο Πεκίνο.

Το συνέδριο  ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου και αναμένεται να επιτρέψει στον Κινέζο πρόεδρο να εξασφαλίσει τρίτη θητεία στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΚ που κυβερνάει την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα