Η ολοένα στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία δεν αποτελεί είδηση, αλλά δεδομένο της εποχής. Σε όλα τα επίπεδα, του νομισματικού συμπεριλαμβανομένου, οι δύο χώρες δείχνουν αποφασισμένες να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία και να υπονομεύσουν την παντοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών και συνολικά της Δύσης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας έχουν επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Η αιτία είναι ότι στην πολιτική επιλογή προστέθηκε και η ανάγκη, η οποία ειδικά για τους Ρώσους έχει αποκτήσει χαρακτήρα επιβίωσης. Άλλωστε, η αποκοπή τους από τις δυτικές αγορές και ο αποκλεισμός σχεδόν όλων των τραπεζών τους από το σύστημα διεθνών συναλλαγών SWIFT, στο οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ και το δολάριο, δεν τους άφηνε πρακτικά άλλη επιλογή.

Πλέον, τα βήματα που γίνονται οδηγούν στο συμπέρασμα ότι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, παρά τις υπαρκτές (και ενίοτε σοβαρές) διαφορές τους, έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που συνοδεύεται από ένα σαφή τίτλο: «Δολάριο τέλος, ζήτω το γουάν!».

Νέες συμφωνίες για συναλλαγές σε γουάν

Χθες, για του λόγου το αληθές, η Gazprom ανακοίνωσε ότι υπεγράφη συμφωνία με βάση την οποία οι πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα θα γίνονται πλέον σε γουάν και ρούβλια, αντί για δολάρια. «Θα απλοποιήσει τις συναλλαγές και θα καταστεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για άλλες εταιρείες, ενώ θα παρέχει ένα επιπλέον κίνητρο για την ανάπτυξη των οικονομιών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ρωσικού ομίλου, Αλεξέι Μίλερ.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο τράπεζα VTB θα γίνει η πρώτη στη Ρωσία που θα πραγματοποιεί μεταφορές χρημάτων στην Κίνα σε γουάν χωρίς τη χρήση του συστήματος SWIFT.

«Η νέα πραγματικότητα οδηγεί σε μια μαζική απόρριψη της χρήσης του δολαρίου και του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές», δήλωσε ο CEO της ρωσικής τράπεζας, Αντρέι Κόστιν. «Η υιοθέτηση της μεθόδου μεταφοράς κεφαλαίων σε γουάν θα απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη συνεργασία των ρωσικών εταιριών και ιδιωτών με τους Κινέζους εταίρους τους, ενισχύοντας τη δημοτικότητα του γουάν στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν «προσκυνά» τον Σι

Στην πράξη, πάντως, αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Η Μόσχα αναγνωρίζει και επισήμως το γουάν ως τη βασική εναλλακτική απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα, υποτάσσοντας ουσιαστικά το ρούβλι σε αυτό. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα πρέπει, μάλιστα, να προκαλεί εντύπωση, καθώς είναι γνωστό ότι η επιρροή κάθε νομίσματος αντικατοπτρίζει την ισχύ της οικονομίας που βρίσκεται πίσω του – και η κινεζική είναι απείρως πιο ισχυρή από τη ρωσική.

Φυσικά, το ρούβλι δεν είναι (ακόμη) αμελητέα ποσότητα, όπως δείχνει η ισοτομία του. Αυτό, όμως, είναι κάτι που οφείλει πρωτίστως στην ενέργεια και όχι στη συνολική οικονομική ισχύ της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο «κλειδώνει» ένα ισχυρό σύμμαχο και την ασφαλή τροφοδοσία του σε αέριο και πετρέλαιο – και μάλιστα, σε πολύ συμφέρουσες τιμές, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα (όπως και η Ινδία) αγοράζει κατά 20-30% φτηνότερα σε σύγκριση με τις διεθνείς τιμές.

Με τον τρόπο αυτό, όσοι υποστηρίζουν ότι το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας μεταφέρεται ταχύτατα προς Ανατολών έχουν έναν ακόμη λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι. Όσο για την «απομόνωση της Ρωσίας», μάλλον αποτελεί μια θεωρία η οποία δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη – παρά τους «πόνους» που προκαλούν οι κυρώσεις και τις συνέπειες που θα έχει για τον Πούτιν η υποταγή στον Σι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή