Με κέρδη κατάφερε τελικά να κλείσει το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, μετά μάλιστα από μία δύσκολη συνεδρίαση καθώς η κατεύθυνση και το κλίμα άλλαξε πολλές φορές. Στο επίκεντρο σαφώς βρέθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, η οποία αν και έδωσε ώθηση στον τραπεζικό κλάδο, θόλωσε τις προοπτικές στους περισσότερους κλάδους.

Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 825,96 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 63 εκατ. ευρώ. Αυτό μάλιστα που ξεχώρισε ήταν το +3,33% του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη ζώνη της στήριξης των 505 μονάδων, με τις τέσσερις συστημικές να υπεραποδίδουν σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Απώλειες φέρνουν και στη Wall Street οι κεντρικές τράπεζες

Η απόφαση της ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει  τον ιστορικό υψηλό πληθωρισμό, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα για την Ευρώπη. Παράλληλα, τόνισε ότι το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμιστούν ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Στην παρούσα, η αγορά αξιολόγησε θετικά το πως θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία, ειδικά ο τραπεζικός κλάδος, καθώς θα επιδράσει θετικά στα έσοδα των τραπεζών. Κι αυτό διότι η πλειονότητα των χορηγήσεων αφορά προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου. Ωστόσο, ο κίνδυνος για σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επισφαλειών

Η πρόωρη αποπληρωμή

Πάντως, στηρίγματα στην αγορά έδωσε δίνει και το νέο δημοσίευμα του Reuters ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα τα 2,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των πρώτων διμερών δανείων που έλαβε από τις χώρες της Ευρωζώνης κατά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης.

Εντούτοις, το κλίμα δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά, ειδικά σε όλες τις μεγάλες χρηματαγορές, καθιστώντας σχεδόν αδύνατον να αλλάξει η υφιστάμενη πτωτική τάση, σύμφωνα με την Trader 24. Η ζώνη υποδοχής φαίνεται στις 800 μονάδες, με την κοντινή αντίσταση πλέον στις 842, όπου μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου σήμα πώλησης στην περίπτωση κάποια ανοδικής προσπάθειας.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική έδωσαν σημαντικά στηρίγματα στην αγορά, ενώ θετικά έκλεισαν οι Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Coca Cola και Μυτιληναίος. Από την άλλη, οι πιέσεις εστίασαν σε Jumbo, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Titan, Aegean, Quest και ΓΕΚ Τέρνα. Πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες