Ισχυρές είναι οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές αυτήν την ώρα, με τις κινήσεις μείωσης του κινδύνου να εντείνεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,7%, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να χάνει 2,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,65% στις 7.190 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,41% στις 12.733 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,95% στις 6.047 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Στη δίνη της ΕΚΤ το ΧΑ

Αύξηση των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο, καθώς αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει  τον ιστορικό υψηλό πληθωρισμό, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα για την Ευρώπη. Παράλληλα, τόνισε ότι το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμιστούν ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών.

«Αυτό το σημαντικό βήμα προωθεί τη μετάβαση από το επικρατούν εξαιρετικά διευκολυντικό επίπεδο των επιτοκίων πολιτικής σε επίπεδα που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο 2% της ΕΚΤ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε ότι «αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αυτό που προβληματίζει τις αγορές είναι η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στην οικονομία. Πάντως, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές