Για τρία είδη αυξήσεων στις συντάξεις από 1/1/2023 κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με τον οποίο οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν περιοριστεί επισήμως στις 56.000 εκ των οποίων οι 20.000 δεν μπορούν να εκδοθούν.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης, στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως «δεν θα θυμίζουν πολιτικό Αϊ Βασίλη».

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Πότε κλείνουν οι εκκρεμείς υποθέσεις για επικουρικές και εφάπαξ

«Σίγουρα, πάντως», είπε, «από 1/1/2023 θα υπάρξουν τριών ειδών αυξήσεις:

  •  “Ξεπάγωμα” όλων των συντάξεων μετά από 12 χρόνια,
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά 1 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ
  • Μικρότερη κλίμακας τέταρτη δόση του επανυπολογισμού του λεγόμενου “νόμου Βρούτση” που αφορά περαιτέρω αύξηση σε 150.000 συνταξιούχους με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια».

Για τον Αύγουστο αναμένονται νέα στοιχεία, για τις εκκρεμείς συντάξεις, οι μισές εκ των οποίων είναι στο δημόσιο τομέα. «Είμαστε στην τελική ευθεία για την επίλυση του ζητήματος των κυρίων συντάξεων και στη συνέχεια θα ρίξουμε το βάρος της προσπάθειας στις επικουρικές», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για στόχο έκδοσης 1 εκατομμυρίου συντάξεων τα τελευταία δύο χρόνια με λιγότερους υπαλλήλους και καλύτερο σύστημα.

Σε ερώτηση συνταξιούχου που πήγε να πάρει σύνταξη και βρέθηκε στο αυτοματοποιημένο σύστημα να έχει… πεθάνει, ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι είναι λάθος υπαλλήλου του Ληξιαρχείου και δεν συνδέεται με τον ΕΦΚΑ. Η σύνταξη που δεν καταβλήθηκε θα δοθεί το ταχύτερο, ακόμη και μέσα στο Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αδήλωτη εργασία και κάρτα εργασίας : «Καμπάνες» 10.000 ευρώ

Με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου διανομέα στον Ωρωπό, ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι γίνονται βήματα για να περιοριστεί η μαύρη εργασία, ενώ αναφέρθηκε σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η υποδηλωμένη εργασία. Τα οκτάωρα είναι το μεγαλύτερο  πρόβλημα, ξεκινήσαμε με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και ήδη καλύπτει 120.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Συνεχίζουμε με επέκταση στις ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σεκιούριτι, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και ακολουθούν ο τουρισμός και η εστίαση.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2023 η προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί και δεν προστατεύει μόνο τους εργαζόμενους αλλά καθιερώνει όρους υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεάτριας για εργοδότη που την υποχρεώνει σε υπερωρίες, ο κ. Χατζηδάκης, υπενθύμισε ότι υπάρχει δυνατότητα επώνυμης ή ανώνυμης καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Σχετικά με την στεγαστική πολιτική

Ο κύριος Χατζηδάκης ανέφερε ότι το μοντέλο δεν είναι η εργατική κατοικία αλλά η ένταξη σε ιστό εργαζομένων και νέων.

«Μας ενδιαφέρει  η νέα αρχή με ποιοτικά στοιχεία. Υπάρχει πράγματι ένα κενό και ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ για την επανεκκίνηση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και  τα χρήματα που έχει στο ταμείο η ΔΥΠΑ.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι «δεν συμφωνεί η ΝΔ μ την απλή αναλογική« και επισήμανε:

«Σχεδόν κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν, εκτός από τους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη. Αν τους φτάνουν οι ψήφοι, δεν ξέρουμε.

Οι συνεργασίες, θέλουν και ανθρώπους που θέλουν συνεργασίες. Δεν θέλουν εμάς, ας πουν με ποιους θέλουν. Πρέπει να κάνουμε σωστούς λογαριασμούς. Τα κόμματα δεν είναι φορείς άρνησης και ακυβερνησίας. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση που έχει διαχειριστεί επιτυχώς μία σειρά από κρίσεις και από την άλλη μία αντιπολίτευση που διαμαρτύρεται χωρίς καμία πρόταση και αυτό δεν είναι θετικό για τον τόπο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax